Probajte zdraviji šumadijski čaj: kuvana rakija sa medom čuva srce, snižava holesterol i odličan je saveznik protiv prehlade (RECEPT)

U srpskim domovima kada temperatura pada, želja za tradicionalnim šumadijskim čajem ne prestaje. To je narodni naziv za kuvanu rakiju. Evo recepta sa medom!

Probajte zdraviji šumadijski čaj: kuvana rakija sa medom čuva srce, snižava holesterol i odličan je saveznik protiv prehlade (RECEPT) Foto: Shutterstock

U mnogim krajevima naših prostora kuvana rakija koristi se kao lek protiv gripa i drugih bolesti. Kada je zdravlje u pitanju narodna verovanja su bila da je kuvana rakija lekovita, naravno, u umerenim količinama. Čak su i istraživanja potvrdila ove tvrdnje da rakija sadrži lekovita svojstva, još ukoliko se sprema sa medom, učinak je još bolji.

Umereno konzumiranje kuvane rakije sniziće nivo lošeg, a poboljšati nivo dobrog holesterola u vašem organizmu. Takođe ovo piće pozitivno utiče na kardiovaskularne organe, pa samim tim ljudi koji je povremeno konzumiraju ređe oboljevaju od srčanih slabosti, šloga ili povišenog krvnog pritiska.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE PRAVI PRIRODNI ANTIBIOTIK: ovaj domaći lek sprečava rak i jača imunitet

Prehlada nema nikakvih šansi u borbi sa kuvanom rakijom, jer je veoma efikasna u tome. Isto tako dobra je i ubrzavanju razlaganja trombova u organizmu, kao i usporavanju stvaranja istih.

Šta nam je neophodno da bismo napravili kuvanu rakiju:

  • 250 ml meke rakije, do 12 gradi
  • 100 ml vode
  • 4 supene kašike šećera
  • kašika meda

PROČITAJTE JOŠ: VITAMINSKI SOK BEZ KUVANJA (PROTIV ANEMIJE I SLABOSTI): Sirova cvekla, šargarepa, limun i pomorandža (SIRUP + RECEPT)

Kako se pravi domaća kuvana rakija

U metalnu džezvu ili neku drugu posudu koja vam je zgodna, stavimo prvo šećer kako bi se karamelizovao. Nakon što dobijemo od šećera šta smo želeli sklonimo džezvu sa vatre i odmah mu dodajemo vodu i rakiju.

Sve to vraćamo na vatru i pustimo da sve to fino provri, samim tim i da nam se sav šećer rastopi. Promešamo i naš šumadijski čaj je spreman za konzumiranje. Ukoliko mu dodate i kašičicu meda, užitak će biti potpun.

Sada ću vas ostaviti da uživate sami ili sa svojim prijateljima u ispijanju ovog fenomenalnog pića. Prepustite se njegovom mekom i slatkastom ukusu i dozvolite mu da vas natera da uživate u tom trenutku.

Recept: Jovana

Izvor: Recepti za svakog 

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt