Tradicionalni recept za slanu zimnicu: evo kako se pravi pinđur (FOTO + RECEPT)

Pored ajvara neophodna tegla zimnice je pinđur, a evo kako da ga spremite po receptu srpskih domaćica!

Tradicionalni recept za slanu zimnicu: evo kako se pravi pinđur (FOTO + RECEPT) Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 8-10 kg mesnatih paprika
  • 4 kg paradajza
  • 5 kašika šećera
  • 4 dl ulja
  • 2 glavice iseckanog belog luka
  • 2 veze iseckanog peršuna
  • 4 dl vinskog sirćeta
  • ulje za dolivanje
  • soli po ukusu

PROČITAJTE JOŠ: Slana zimnica: domaći ajvar od čiste paprike (STARI RECEPT SA JUGA SRBIJE)

Priprema:

Paprike ispecite, oljuštite, očistite, dobro ocedite, pa iskidajte na rezance ili isecite nožem. Paradajz oljuštite, nasecite i kuvajte sa šećerom dok se masa ne prepolovi. Dodajte paprike, ulje, so, beli luk i peršun i pržite do željene gustine.

Na kraju dodajte sirće, prokuvajte i sipajte u vruće tegle. Ostavite u mlakoj rerni do ujutru da se uhvati korica. Sipajte u svaku teglu po prst ulja, zatvorite ih i ostavite na hladnom.

Izvor: Recepti

Slana zimnica za zaposlene domaćice: ajvar od kuvanih paprika sa specijalnom aromom (RECEPT)

Sastojci:

  • 5kg mesnatih, crvenih paprika
  • 2kg plavog patlidžana

Priprema:

Paprike operite, očistite i isecite na manje komade. Kuvajte ih u vodi koja je posoljena po ukusu i dodajte jednu ili dve kašike šećera, pola šoljice ulja i malo sirćeta. Kada paprika smekša ostavite je da se dobro ocedi.

Dok se paprika kuva, patlidžan ispeći u rerni. Možete dodati 5-6 crvenih paprika i tri ljute dugačke paprike da se ispeku zajedno - one daju specijalnu aromu pečenih paprika ajvaru. Kada se sve ispeče očistite od kožice i zajedno sa kuvanom paprikom samleti na mašini za meso, na krupnijem šablonu.

Zagrejati pola litra ulja i ubaciti mlevenu papriku i patlidžan da se prže uz neprekidno mešanje sve dok varjača ne ostavi u masi dubok trag, da se vidi dno šerpe. Dodajte i jedan konzervans.

Kada stavite ajvar da se kuva, stavite oprane tegle u tepsiju u koju smo sipali vodu dubine od dva prsta i stavite tegle u rernu na 100 stepeni, jedan sat.

Kada je ajvar kuvan, razlijete ga u tegle i vratite još jedan sat u rernu da se odozgo stvori korica. Još vruće tegle zatvorite.

Ajvar posolite po ukusu. Beli luk ne kuvajte sa paprikama, nego dodajte pre upotrebe ajvara.

Recept piše: Jovana Vuk

Izvor: Gastronomija 




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt