Kisela zimnica: kako se kiseli kupus (OSNOVNI RECEPT)

Obavezan sastojak tradicionalne sarme i najpopularniji zimski izvor C vitamina - kiseli kupus!

Kisela zimnica: kako se kiseli kupus (OSNOVNI RECEPT) Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • kupus mešanac (roze)
  • koren šargarepe
  • kuvana cvekla ili ren

Priprema:

Kupus ostavite da odstoji 2-3 dana. Očistite ga od spoljnih listova i dela korena, pa ga operite. U izvađen koren sipajte so, ređajte glavice u bure s korenom nagore. Između celih glavica kupusa, stavljajte polutke i četvrtine glavica kupusa, koren šargarepe, kuvanu cveklu ili ren. Pritisnite daščicama i kamenom. Nalijte hladnom vodom. Prekrijte čistom krpom ili poklopcem.

Pretačite (crevom izvlačite vodu i vraćajte je nazad u bure) u početku dvaput nedeljno, a kasnije jednom nedeljno sve dok se ne ukiseli.

Napomena: za 50 kg kupusa potrebno je oko 800 gr soli.

Izvor: Kurir / Gurman




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt