PASULJ PREBRANAC NA HILANDARSKI NAČIN (POST + MANASTIRSKI RECEPTI)

U posni pasulj možete dodati i malo kuvanog spanaća da obogatite ukus!

PASULJ PREBRANAC NA HILANDARSKI NAČIN (POST + MANASTIRSKI RECEPTI) Foto: Shutterstock

Uveče, uoči kuvanja, pasulj otrebite, operite i potopite u posudu sa hladnom vodom. Ujutro, nabrekla zrna procedite i pristavite u lonac na štednjak, prelivši ga novom vodom.

Kada tečnost proključa, odlijte je i uspite čistu, hladnu vodu. (Ove dve, odlivene, tečnosti možete koristiti za kupke.)

U lonac sipajte krupno isečen crni luk, pola količine od pasulja i maslinovo ulje (ako je dan kada se, po Tipiku, ulje koristi). Kuvajte na tihoj vatri. Na polovini kuvanja blago promešajte drvenom varjačom. Pri kraju kuvanja, stavite dve do tri iseckane, manje glavice crnog luka, malo belog luka i crvenu, mlevenu, slatku papriku.

Kada je pasulj kuvan, zrna meka, voda skoro isparila, u lonac stavite oljušten i sitno isečen zreo paradajz (trećina količine pasulja), so i dosta peršunovog lista. Jelo neka još neko vreme krčka.

Izvor: Manastirska trpeza

NA SAJTU Lepa & Srećna.rs PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI ZA JELA S RIBOM

 

RECEPTI ZA JELA OD POVRĆA

 

POSNI KOLAČI I TORTE

 

POSNI HLEB I PECIVA

 

PRAVILA, OBIČAJI, POUKE, VESTI




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt