STARA TRADICIONALNA JELA: badnjača je pogača koja se služi na Badnje veče (RECEPT + POSNO)

Posnu pogaču za Badnje veče ili badnjaču možete staviti na centralno mesto vaše trpeze i ukrasiti suvim šljivama, kajsijama i orasima.

STARA TRADICIONALNA JELA: badnjača je pogača koja se služi na Badnje veče (RECEPT + POSNO) Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 400 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 3 kašičice soli
  • 700 gr brašna
  • 50 ml + 2 kašike ulja

U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer. Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati.  Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto.

Kad već ne može da se meša i trebalo bi da se umesi preliti onda sa one 2 kašike ulja, može i 3 i malo premesiti. 

Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu. Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja. Staviti u pleh veličine 30 cm.

Izbockati viljuškom, premazati četkicom uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče.

Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta peći, zavisno od rerne. Pečenu pogaču izvaditi i ” umiti”, to znači premazati sa malo vode, zamotati u krpu i ostaviti do služenja.

Izvor: Domaći recepti 




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt