STARA TRADICIONALNA JELA: slana varica (POSNO, RECEPT)

Varica se tradicionalno kuva na dan Svete Varvare, 17. decembra a jede sutradan, na praznik prepodobnog Save osvećenog. Zato je zovu i "savica".

STARA TRADICIONALNA JELA: slana varica (POSNO, RECEPT) Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • 1 kg pšenice
  • 250 gr kukuruza
  • 250 gr pasulja
  • 200 gr ječma
  • voda
  • so

Priprema:

Pšenicu, ječam, kukuruz i pasulj preliti vodom i ostaviti da prenoći. Narednog dana naliti svežu vodu (za 2 cm da pređe preko materijala) i na smanjenoj temperaturi kuvati 2–2,5 sata. Dodati so, promešati i služiti.

Kod slane varice paziti da sva tečnost ne ispari tj. da ostane oko 100 ml tečnosti pri dnu. Važno je i da zrna ostanu cela tj. da se ne raspadnu.

Izvor: Serbiancafe




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt