Italijanska gastronomija za vegetarijance: bela pica sa pečurkama

Svi kojima smeta paradajz u jelima i koji zbog toga pate za italijanskim specijalitetima biće oduševljeni vašim novim receptom - bela pica s pečurkama nije samo zamena za klasičnu, već i gastronomski užitak kojem nema ravnog!

Italijanska gastronomija za vegetarijance: bela pica sa pečurkama

Sastojci:

  • 2 kašičice maslinovog ulja, plus dodatno ulje za premazivanje testa
  • 200 gr šampinjona, očišćenih i iseckanih na listiće
  • 3 crvena luka, očišćena i iseckana na listiće
  • ½ kašičice morske soli
  • ¼ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 30 ml belog vina
  • 1 kašika svežeg timijana, iseckanog i dodatne grančice za ukrašavanje
  • 1 kašika svežeg peršuna, iseckanog
  • 200 gr bukovača (ili drugih pečuraka, po ukusu) očišćenih i iseckanih na listiće
  • 1 kašika griza
  • ½ kg testa za picu
  • 2 češnja belog luka
  • aromatično maslinovo ulje (najbolje mešano sa ljutim papričicama) za posipanje

Priprema:

U tiganju prodinstajte luk i šampinjone na malo ulja, dodajte so i biber. Dolijte vino, smanjite temperaturu i na tihoj vatri mešajte dok tečnost ne uvri. Isključite, dodajte timijan i peršun, začinite po ukusu i ostavite da se ohladi. U blenderu izmiksajte tako da mešavina može da se maže na testo. Na preostalom ulju, prodinstajte bukovače dok ne omekšaju, začinite po ukusu.

Prekrijte pleh pek-papirom, namažite ga uljem pa pospite grizom. Razvucite testo za picu, pospite seckanim belim lukom, a ivicu od oko 2 cm ostavite čistu. Namažite smesom od šampinjona i luka, aranžirajte bukovače po površini, začinite pa pecite oko 20 minuta na temperaturi od 220 C.

Izvadite iz rerne, prekrijte picu mocarela sirom pa vratite da se zapeče. Pre služenja, poprskajte začinjenim maslinovim uljem i ukrasite grančicama timijana.

Recepte piše: Kristina Ivanović

Izvor: Lisa

 




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt