Srpske slave i običaji: umesite i ukrasite pravi slavski kolač

Nijedna slava ne sme proći bez pravog slavskog kolača! Pogledajte pravi recept i adekvatan način da ga ukrasite za predstojeću slavu...

Srpske slave i običaji: umesite i ukrasite pravi slavski kolač Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 1,5 kg brašna
  • 30 g pivskog kvasca
  • 4 žumanceta
  • 4 kašike šećera
  • parče putera
  • kora limuna
  • žumance, so, mleko

Priprema:

  1. Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih ½ kg brašna ide kesica kvasca). Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta. U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.
  2. Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da uskisne. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite ga na dasku. 

Više: Kakve sve slave postoje i šta pokloniti domaćinu

Ukrašavanje

Izgled kolača zavisi od veštine domaćice. Pravi se u obliku okruglog hleba i peče u kalupu. Važno je da bude „prekršten”, da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica.

Ukrase ne pravite od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka. Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača. Ceo kolač premažite žumancetom, a ukras ostavite beo. Stavite u rernu i pažljivo pecite. Ispečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi.

Više: Kalendar poznatijih srpskih slava

Posna verzija

Umesite kolač na isti način kao i mrsni, samo bez mleka, jaja i putera. Umesto putera možete staviti margarin (od biljnih je masti i postan).

Izvor: Lisa
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt