Najbolji pileći paprikaš svih vremena (ČORBASTA JELA, RECEPT)

Neka vam ne bude žao što ćete ovoliko vremena utrošiti na spremanje pilećeg paprikaša. Ovaj recept to zaslužuje!

Najbolji pileći paprikaš svih vremena (ČORBASTA JELA, RECEPT) Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 kg piletine 
  • 1 kg crvenog luka
  • 4-5 čenova belog luka
  • 350 g šargarepe
  • 300 g seckane pečene paprike
  • 1,5 l gustog sosa od paradajza
  • 4 dl slatke pavlake
  • 1 dl ulja od bundeve 
  • 5-6 kašika vegete
  • 2 kašike slatke aleve paprika
  • 2 kašike koncentrata paradajza
  • kašika ljute aleve paprika
  • kašika sitno seckanog peršuna

Priprema:

Piletinu odvojte od kostiju i kožice, ali ih ne bacajte – biće vam potrebni kasnije. Kosti stavite u litar vode i dobro ih iskuvajte (posolite kad provri), dok bujon ne dobije žućkastu boju. Procedite i stavite na stranu. Kožice i masnoću lagano propržite dok ne otpuste sav saft, dobro ih istisnite i u masnoću dodajte bundevino ulje. Na ulje stavite naseckane crveni luk i šargarepu, promešajte i lagano dinstajte dok luk ne počne da se topi. Tad dodajte i sitno seckan beli luk i koncentrat paradajza. Kratko popržite, tek da beli luk zamiriše. Stavite na stranu i lagano nagnite da bi se suvišna masnoća odvojila, pokupite je i odložite za kasnije. Oceđeno povrće vratite ponovno na vatru i ugrejte, dodajte pečenu papriku i kratko prodinstajte. Opet stavite na stranu i još jednom pokupite suvišnu masnoću, pa podlijte pilećim bujonom (skuvanim od kostiju). Propasirajte, pa vratite na vatru i dodajte slatku i ljutu alevu papriku, vegetu i sos od paradajza. Dobro promešajte i na laganoj vatri uz povremeno mešanje kuvajte oko sat i po vremena. Za to vreme piletinu na jakoj vatri propržite sa svih strana (da se zatvore pore na mesu) na masnoći koju ste ostavili sa strane. Meso dodajte u sos i nastavite s kuvanjem još 20-30 minuta, pa razmutite pavlaku s 1-2 kašike sosa i stavite u jelo. Promešajte i odmah sklonite s vatre, pa dodajte i peršun. Paprikaš ostavite poklopljen još pola sata, pa ga tek onda poslužite. Kao prilog idu kuvani pirinač, kuvani krompir, krompir pire… a najbolje noklice ili neka druga vrsta testenine.

Vreme pripreme: 2,5-3 sata

Napomena: Nek vam ne bude žao što ćete ovoliko vremena utrošiti na spremanje pilećeg paprikaša. Uostalom, niste sve vreme iznad šporeta – dok se kuva, gledajte TV program ili ispeglajte nešto. 

Recepte piše: Milja Lukić

Izvor: Lisa




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt