Kako da sami napravite bademovo mleko

Mnogi nutricionisti ističu da je bademovo mleko jedno od najzdravijih na svetu. Možete ga napraviti kod kuće i to za veoma kratko vreme. Pogledajte recept...

Kako da sami napravite bademovo mleko Foto: Profimedia

Bademovo mleko uglavnom morate da napravite sami, jer ga nema u prodaji. Iako je danas bademovo mleko neuobičajeno, tokom Srednjeg veka je često navođeno u receptima, budući da tada kravlje mleko nije bilo lako dostupno i brzo se kvarilo.

Ovde pogledajte recept za ukusne mafine sa bademom i kupinama.

Ukus bademovog mleka je predivno blag, malo je ređe nego sojino i kravlje mleko, ali zato ima finu aromu svežeg marcipana. Na isti način kao i bademovo, moguće je pripremiti i mleko od sirovih lešnika, sirovog semena suncokreta ili sirovih indijskih oraha (koji se kod nas nažalost ne prodaju). Mleko od badema trajaće u frižideru 2 dana.

Recept:

Isperite dobro i potopite sirovi badem preko noći, ili na nekoliko sati. Prospite vodu od natapanja i dodajte 3 puta više čiste vode (izvorske ili filterisane). Kod pravljenja mleka od badema, možete i da preskočite natapanje, ali će biti ukusnije ako pustite da bademi omekšaju u vodi pre mlevenja. Osim ovoga, natapanjem se inicira proces klijanja badema, pri čemu se stvaraju veoma korisni enzimi.

Autor: Nikola Pešić, www.zdravirecepti.com
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt