KAKO DA NAPRAVITE SAVRŠEN PIRE KROMPIR KOJI OSTAJE SVEŽ 7 DANA: 11 dodataka za raznovrsne ukuse

Veliki kuvar Heston Blumental poznat je po svom naučnom pristupu kuvanju! Ono što naše bake nisu uvek umele dobro da nam objasne, ali su savršeno radile u kuhinji, on je najzad razotkrio do kraja…

KAKO DA NAPRAVITE SAVRŠEN PIRE KROMPIR KOJI OSTAJE SVEŽ 7 DANA: 11 dodataka za raznovrsne ukuse Foto: Profimedia

Za dobar pire krompir važna su dva faktora: prvi je vrsta krompira, a drugi je temperatura pripreme. Bazično treba odabrati stariji, “brašnasti” krompir u kojem ima puno skroba, a on se prepoznaje po tome što mu je kora pomalo hrapava.

Temperatura kuvanja je važna da ne dođe do razbijanja molekula ugljenohidrata inače će krompir biti gumen.

Ceo proces je svojevremeno istražio i doveo do savršenstva veliki kuvar Heston Blumental, koji je uočio da priprema pirea u nekoliko faza, pod određenom temperaturom, osigurava da bude lagan i prozračan, uz osećaj da se topi u ustima.

Kuvanjem krompira na temperaturi između 65 i 72 stepeni Celzijusa četrdesetak minuta vadimo iz njega oslobođeni deo (višak) skroba, a sprečavamo razdvajanje preostalih molekula, što inače dovodi do pire krompira koji ostaju zrnasti ili su, u najgoroj varijanti, gumenasti.

Da bismo napravili “savršeni” pire krompir prvo treba oljuštiti krompir pa ga naseći na podjednake kockice (2×2 cm). 

Zatim ga treba isprati u posudi pod hladnom vodom, sve dok tečnost koja ne izlazi iz posude ne postane providna.

Sledeći korak je prvo kuvanje krompira.

Stavite ga u hladnu neposoljenu vodu i lagano zagrevajte  dok temperatura ne bude oko 70 stepeni Celzijusa. Kuvajte oko 35 minuta na temperaturi između 68 i 73 stepena (za to vam treba termometar). Ako ga nemate, stepeneve ćete otprilike prepoznati po malim mehurićima koji se s vremena na vreme pojavljuju na rubovima lonca. Nakon 35 minuta krompir ocedite i ohladite ispirajući ga pod hladnom vodom.

Sada nastavite da ga kuvate na uobičajen način.  Stavite ga u hladnu posoljenu vodu i kuvajte dok se ne skuva, ali ne i raskuva, što znači oko 15 minuta. Krompir je kuvan ako nož lagano prolazi kroz kockicu. Kuvani krompir procedite i, dok je još topao, protisnite ga kroz malo sito (može ono za supu).

Dodajte puter narezan na kockice (potrebna količina je oko 30% od težine krompira, što znači na 1 kg krompira ide do 300 g putera). Mešajte dok se smesa ne poveže. Mikseri, zbog velike brzine, nisu poželjni. 

Sada dolazi završna faza.

Smesa se u ovom trenutku može staviti i u frižider gde može da stoji do 7 dana. Kad hoćete da završite jedan deo, izvadite ga iz frižidera i obradite na sledeći način.

Stavite izdrobljeni krompir u šerpu na ringlu i polako zagrevajte dodavajući mleko, sve dok ne dobijete kremasti pire. Posolite, pobiberite, možete dodati i malo naribanog muskatnog oraščića kao i maslinovo ulje. 

Umesto mleka možete dodati mileram, pavlaku za kuvanje, a od začina se lepo slažu i prženi luk ili beli luk, vlasac, senf, parmezan, peršun, korica limuna, kuvani kelj ili kupus, a za pikantnije ukuse dodati možemo vasabi ili kari.

Izvor: Jutarnji list
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt