10 jela koja morate umeti da skuvate ako ste napunili 20 godina

Mlade kuvarice i kuvare najviše plaši strah od neuspeha, ali sa našim receptima će i potpuni početnici će biti na sigurnom.

10 jela koja morate umeti da skuvate ako ste napunili 20 godina Foto: Profimedia

Čeznete da se osamostalite, dosta vam je "muka" u roditeljskom domu, ali čini se da biste u slučaju novog života u sopstvenoj režiji morali da se hranite po pekarama i prodavnicama brze hrane?

Nemojte dozvoliti da vaša ishrana spadne na tako niske grane. Proverite šta još niste savladali od kulinarskih elemenata s našeg spiska i proučite recepte što pre. Nemojte oklevati, jer kako raste popularnost gastronomije, lista može postati samo duža, a nikako kraća!

1. Pica

Naravno, ne možete baš odmah da se odreknete svih starih navika, pa i omiljenu picu možete zadržati na svom jelovniku.

Ali, pripremite je kod kuće (recept pogledajte ovde) i izaberite neki od zdravijih filova - 3 odlična recepta možete videti ovde.

Kad postanete diplomirani kućni pica-majstor, predlažemo vam da probate ovaj recept za hrskavu picu sa vrganjima, a ako strepite do pripreme prvog testa, napravite za početak pica-palačinke.

2. Palačinke

Ovo je zaista osnovno jelo. Može da bude i slano i slatko, osnovni recept ćete pronaći ovde a tri odlične ideje za slane filove pogledajte ovde.

3. Laka fritata sa sirom.

Ne dozvolite da vas uplaši ovaj naziv. U pitanju je, zapravo, recept namenjen deci, s tim što im je neophodna mala pomoć i nadzor odraslih. Recept ćete pronaći ovde. 

4. Pomfrit

Premda se smatra "lakim" jelom, pomfrit nije baš tako lako ispržiti ako nemate dovoljno iskustva u kuhinji. Međutim, uz naš slavni recept za "tripl-pek" krompiriće koji ćete pronaći ovde, sigurno nećete pogrešiti.

5. Faširane šnicle

Ovo je idealno jelo za brzi ručak i pogodno za "reciklažu" u okviru večere... Odličan recept ćete pronaći ovde, a ako su šnicle vaše najsnažnije kulinarsko opredeljenje, pogledajte i tri gurmanska recepta za šnicle ovde.

6. Domaća instant minestrone supa

Prvo, morate jesti supu redovno. Drugo, da, ponekad to može i da bude supa iz kesice. Treće, i sami možete da napravite fantatičnu "instant" supu na koju ćete biti ponosni: pogledajte naš recept ovde. A četvrto, ako su supe vaša tajna slabost, ojačaćete je još više nekom od tri jake supe za koje ćete recepte pronaći ovde.  

7. Pečeno povrće

Još jedno pravilo u vašem novom, samostalnom životu jeste da u vašoj ishrani mora biti zastupljeno povrće - to je, prosto, merilo vaše kulinarske zrelosti. Da biste sačuvali malo vremena i za druga uživanja u samostalnosti, pripremajte ga na najjednostavniji način - pečeno u rerni, prema receptu koji ćete pronaći ovde.

8. Pirinač

Da li znate da u Indiji mlada dama može da se uda tek ako ume da skuva pirinač tako da ostane sasvim, sasvim rastresit? Možda vama još nije do udaje, ali vreme je da se vežbate... Savršen recept za najbolji pirinač dugog zrna pronaći ćete ovde, a odličan recept za rastresiti basmati pirinač pročitajte ovde.

9. Salata

Osim što je obavezan pratilac većini glavnih jela, salata je danas popularna i kao jedino posluženje za laki ručak. To su takozvane obrok-salate koje uz mešavinu sezonskog povrća uključuju i neki malo "jači" sastojak - kockice sira, režnjeve jučerašnje rahlađene šnicle ili piletine ili malo rezane šunke. Primer za takav obrok pronaći ćete u našoj baštenskoj salati sa natur-šniclom čiji je recept ovde, a još tri recepta za bogate salate pronaći ćete ovde.

10. Sladoled

Sa najjednostavnijim i najlepšim desertom koji svi vole sigurno ćete dobiti priznanje zrelog gastronomskog stručnjaka! Recept za lažni sladoled od banana pročitajte ovde, a kako da pripremite brzi domaći sladoled pročitajte ovde.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt