Kako da promenu posla ne smatrate stresom nego šansom

"Izaberi posao koji voliš i nikada nećeš morati da radiš do kraja života", kaže stara izreka. Ovo je apsolutna istina, ali – koliko nas zaista ima prilike da radi baš ono što najviše voli na svetu?

Kako da promenu posla ne smatrate stresom nego šansom Foto: Shutterstock

Mnogi od nas su se bar jednom u životu sreli sa situacijom kada iz dubine duše požele promenu na poslu. Bilo da se radi o promeni opisa posla, pozicije u okviru iste kompanije ili potpunog napuštanja jedne i prelaska u drugu firmu, praktični saveti su više nego dobrodošli. Činjenica je da je promena posla u današnje vreme više nego stresna tema, a kako da otkrijemo šta zaista želimo i to postignemo bez stresa pitali smo Mirjanu Gomilanović, vlasnicu i direktorku Agencije za razvoj potencijala „One2grow“  i profesionalnog sertifikovanog kouča. 

Interesantno je koliko ljudi u današnje vreme ne voli posao koji radi. Bude se umorni, na posao kreću mrzovoljni, dan provode odrađujući zadatke u koje ne veruju i koji ih ne ispunjavaju. Nije ni čudo što im je vreme posle posla nabijeno lošom energijom, nervozom i ljutnjom. Neretko, u ovakvim stanjima najčešće stradaju najmiliji i potpuno nedužni u celoj priči: muž i deca, - kaže naša sagovornica koja je, između ostalog i specijalizovana za rad sa profesionalcima u tranziciji (između dva posla).

Kompromisi su svuda oko nas. Ceo život, kada god imamo priliku da komuniciramo sa drugima i dogovaramo se, mi u manjoj ili većoj meri pristajemo na kompromise. Ono što nam je u svakom dogovoru važno je da budu zadovoljene naše vrednosti,  ono što je nama zaista važno. To najčešće zovemo minimumom na koji ćemo pristati. Ali kad malo bolje razmislimo, to je upravo ono što nam je najviše važno,  - podseća naša sagovornica.

Ono što se dešava na poslu je to da smo svakodnevno izloženi uticajima okoline u kojoj radimo. Nekada su ti uticaji pozitivni, te nas motivišu i iz nas izvlače maksimum naših sposobnosti. U drugim situacijama, kada su ti uticaji negativni i kada se oni ponavljaju iz dana u dan, skloni smo emotivnim reakcijama. 

- Pitanje „Šta je to što će mi biti dovoljno jasan znak da je (krajnje) vreme za promenu?“ često kombinujemo sa pitanjem „Kako da, u današnje vreme, uopšte  promenim posao?“ Ova kombinacija pitanja ne pomaže!, - naglašava Mirjana.

Na sledećoj strani, pročitajte još saveta, kao i trik koji vam može pomoći.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt