ZAŠTO OD KORONA VIRUSA UMIRU ŽENE OD 60 GODINA: lekari upozoravaju na oprez

ZAŠTO OD KORONA VIRUSA UMIRU ŽENE OD 60 GODINA: lekari upozoravaju na oprez Foto: Shutterstock / ilustracija

Ginekolog iz Niša, B. LJ. (60), preminula je u utorak 24. marta 2020. godine oko 16 časova od posledica zaraze virusom korona, piše Lepa & Srećna.

Kako je u direktnom prenosu preko RTS-a 24. marta uveče izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, žena stara 60 godina koja preminula bila je dugogodišnji neregulisani dijabetičar i bila na respiratoru od 21. marta.

Srpski mediji danas prenose da je reč o doktorki koja je radila u Domu zdravlja ali i da je radila u jednoj privatnoj klinici.

Pažnju novinara i veliko interesovanje javnosti izaziva činjenica da je u Srbiji registrovano dosta osoba mlađih od 65 godina, a da je ovo druga žena sa 60 godina koja je od virusa COVID-19 umrla.

Svi stručnjaci koji su sinoć gostovali u brojnim TV emisijama objašnjavaju da medicina nije matematika i da što veći broj bude zaražen to će više biti obolelih u različitim generacijskim grupama.

Sva do sada poznata iskustva, kako u Kini, tako i u Italiji, pokazuju da je smrtni ishod od zaraze korona virusom daleko najčešći u dobu preko 70 a naročito preko 80 godina.

To nipošto ne znači da su oni ispod ove starosne "granice" zaštićeni i da nije moguće da budu zaraženi.

Dodatno, svi koji su mlađi a imaju bilo koju drugu bolest pa im je zbog toga već imunitet oslabljen daleko su manje sposobni da se odupru virusu od drugih.

Zašto je onda granica od 65 godina odabrana kad je država proglasila meru obaveznog samoizolovanja u sklopu vanrednog stanja?

Odgovor je jednostavan kao i u svim administrativnim granicama - crta se negde mora povući.

Virus ne poznaje administrativne granice. To znači da neko ko ima 66 godina može biti otporniji nego ko ima 64 godine. 

U odgovoru organizma na zarazu učestvuju brojne karakteristke - da li ste pušač, da li ste bili pušač, da li imate neku autoimunu bolest...

Uz sve to, moguće je da bolest dobije i nepredviđen tok. Lekari već danima upozoravaju da se suočavamo sa virusom o kojem vrlo malo znamo. 

Zato je neophodan apsolutan oprez i strogo pridržavanje svih propisanih mera zaštite i izolacije.

B.LJ. je bila ginekolog u jednom Domu zdravlja u Nišu, a radila je i u jednoj privatnoj klinici.

Sumnja se da je zaražena u kontaktu sa „pacijentkinjom iz inostranstva“.

Izvor: Lepa & Srećna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt