PRESELILA SE IZ FRANCUSKE U SRBIJU I DONELA DUH ORIJENTA: upoznajte Aleksandru Gruden

Šarmantna Francuskinja Aleksandra Gruden u svojoj ličnoj karti i pasošu ima mnogo adresa i država, ali je sreću pronašla u Beogradu, gde živi sa porodicom i vodi školu orijentalnog plesa.

PRESELILA SE IZ FRANCUSKE U SRBIJU I DONELA DUH ORIJENTA: upoznajte Aleksandru Gruden Foto: Vladimir Šporčić

Aleksandrini koferi putovali su od Maroka, preko Senegala do Francuske, onda za Venecuelu, da bi ih konačno raspakovala u Srbiji. Već petnaest godina prati ritam beogradskih ulica, a kada padne noć, transformiše se u damu iz 1001 noći i podučava devojke i žene orijentalnom plesu. Aleksandra Gruden, Francuskinja, postala je Beograđanka kada se ovamo doselila sa suprugom i detetom iz prvog braka. Ali njihova priča započela je još davno u Nici.

- Upoznali smo se dok je on radio u Francuskoj, a prethodno je godinama živeo u Beču. Sreli smo se nekoliko puta, dopao mi se, ali nisam bila zainteresovana za nešto trajnije jer sam imala sina od godinu i po dana iz prvog braka. Privukla me je njegova egzotičnost, a kako je često putovao, nije postojala opasnost da će me to trajno vezati. Međutim, prevarila sam se - šali se Aleksandra, dok nam na tečnom srpskom jeziku priča svoju životnu priču.

PROČITAJTE JOŠ: ON JE ČETVOROSTRUKI PRVAK SVETA U HARMONICI: upoznajte maestra Petra Marića

Zajednički plan nije bio život u Srbiji jer je on tada radio za jednu američku firmu.

- Kada smo dobili dete, poželeo je da više ne putuje toliko. Pokušao je da nađe drugi posao u Francuskoj, ali nije uspeo jer po njihovim kriterijumima nije imao dovoljno znanje pisanog francuskog, iako govori četiri jezika. Onda su se 2003. godine ovde otvorile neke mogućnosti i mi smo bili spremni da pokušamo - kaže naša sagovornica.

Ta odluka je začudila porodicu i prijatelje - na pomen Srbije svi su bili sumnjičavi.

- Mislim da je meni bilo lakše nego mom mužu, jer nisam imala predstavu o tome šta me čeka. Znala sam da uvek mogu da se vratim ako mi se ne svidi. S druge strane, on je imao sliku Jugoslavije koje više nije bilo i teško se suočio s realnošću. Jedina dilema bila mi je zbog sina iz prvog braka. On je već imao sedam godina i njegovom ocu nije bilo lako što će mu sin živeti u Srbiji - objašnjava Aleksandra.

Odmah je počela da uči srpski.

- Padeži su mi bili najteži, a imala sam muke i da savladam akcenat. Naša deca idu u francusku školu, ali pričaju i srpski, tako da nam je u kući uvek haotično: zavisno od inspiracije, pričamo na srpskom, engleskom ili francuskom - otkriva naša sagovornica.

Njen prvi utisak bio je da Beograd mnogo liči na Kazablanku, gde je živela do jedanaeste godine.

- Sličnost se ogleda u mentalitetu, vi ste po temperamentu mnogo bliži Marokancima nego Francuzima i zato sam odmah osetila bliskost. Orijent je kod vas još uvek prisutan, u ljudskoj toplini, porodičnim odnosima, hrani... Nikad ništa nije do kraja sređeno i organizovano, ali ljudima to nije problem - ističe Aleksandra.

KAKO JE ALEKSANDRA OTKRILA ORIJENTALNI PLES PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt