Od radnice do milijarderke: Kineskinja Žu Kanfej otkriva kako je postala najbogatija žena na svetu zahvaljujući svom radu

Od radnice u fabrici stakala, za nadnicu od 1 dolara dnevno, uzevši stvar u svoje ruke, Žu Kanfej postala je najbogatija žena u Kini.

„Radila sam od osam ujutro do ponoći, a nekada i do dva ujutro. Smene nisu postojale,  bilo je samo nas šestoro koji smo polirali staklo i mrzeli svoj posao,“ seća se gospođa Žu u intervjuu za Njujork tajms.

Žu Kanfej se prema Forbsovoj listi nalazi na 205. mestu svetskih milijardera. Ona je na 17. mestu po bogatstvu u Kini, prema podacima sa Forbsa u oktobru 2016. godine.

Nakon samo tri meseca rada u fabrici, Žu je odlučila da da otkaz. Tako je i sa odlukom o otkazu poslala i pismo koje će doći do vlasnika fabrike i koji će joj, iznenađen njenom pismenošću, ponuditi novo radno mesto i povišicu. Ovo je bilo prvo unapređenje koje će dobiti za tri godine rada u toj fabrici.

Sa samo 22 godine Žu je odlučila da započne sopstveni biznis. Ušteđevinu u iznosu od 3000 dolara uložila je u otvaranje prodavnice. Rođaci, koji su radili sa njom su "mamili" kupce, obećavajući im veći kvalitet stakala.

Žu će se udati i za bivšeg šefa fabrike u kojoj je radila i rodiće mu dete. Od njega će se razvesti da bi se udala za bivšeg kolegu kojem će roditi drugo dete.

Ono što je Žu Kanfej načinilo milijarderkom su mobilni telefoni. Tokom 2003. godine se i dalje bavila proizvodnjom stakala za satove. Ono što će je skrenuti sa tog puta i odvesti na novi jeste poziv iz Motorole sa ponudom da zajedno rade na razvijanju ekrana za njihov model Razr V3. U to vreme ekrani na telefonima su bili pravljeni od plastike, a Motorola je želela da razvije verziju ekrana otporniju na spoljašnje uticaje.

Nakon toga su se poslovne pobede samo ređale: porudžbine su stizale od proizvođača mobilnih telefona kao što su Nokia, HTC i Samsung. Onda je 2007. godina Epl ušao na tržište sa Ajfonom koji je prvi imao ekran osetljiv na dodir i time promenio pravila igre. Mnogo stvari se promenilo i kada je u pitanju  Žu Kanfej – lansiranje ajfona joj je omogućilo da se lansira na vodeću poziciju u Kini.

Stvarajući globalnog dobavljača, gospođa Žu je stvorila i novu definiciju žene preduzetnice u Kini koja je svoje bogatstvo izgradila ni od čega, što je retkost u poslovnom svetu. U Japanu ne možemo naći nijednu ženu koja je do bogatstva samostalno došla, navodi Forbs. U Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, većina žena milijarderki je svoje bogatstvo stekla preko nasledstva.

PROČITAJTE VIŠE: Ispovest žene u pedesetim koja čeka socijalni program: Samo čekam da prođe 

Nijedna zemlja nema više milijarderki koje su samostalno stekle svoje bogatstvo od Kine. Komunistička partija je pod vođstvom Maa Cetunga  zagovarala jednakost među polovima, dopuštajući ženama da "procvetaju" nakon što je kapitalizam uzeo maha, kaže Huang Jašeng ekspert za kinesku preduzetničku klasu i profesor internacionalnog menadžmenta. A u zemlji sa tek nekoliko utvrđenih igrača, preduzetnici kao što je gospođa Žu su bili sposobni da ostave svoj pečat.

Izvor: Stil
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt