ISKRENE ISPOVESTI RAZVEDENIH ŽENA: iz ovih 6 faza razvoda morate izaći kao pobednik

Razvod je težak period, pun procedura, kajanja, razočaranja i tuge. Pročitajte 6 obaveznih reakcija tokom razvoda i otkrijte kakva su mišljenja psihologa...

REAKCIJA 4 - Konačno: osećaj olakšanja

Posle nekog vremena, bez obzira na bes i tugu koju doživljavate, polako se javlja osećaj olakšanja. Koliko brzo će se javiti osećaj olakšanja pre svega zavisi od stepena harmonije u braku. Ukoliko je brak uspešno trajao dugi niz godina osećaj olakšanja će se javiti kasnije. Sa druge strane, u vezama koje odlikuje destrukcija ili agresija jednog od supružnika olakšanje će se javiti odmah po razvodu braka.

"Kada sam se razvela postojao je period tuge u mom životu, ali, iskreno, vrlo brzo je došlo i olakšanje. Nisam morala više da budem robinja, služavka... perfekcio nisti koji nikada nije bio zadovoljan šta god da uradim. Jednog dana sam primetila kako i dalje slažem garderobu kako je on to tražio, pod specijalnim uglom i namerno sam neuredno složila odeću, i što je komično, osećala sam se kao revolucionar u tom trenutku. Ne verujem da je iko ikada osetio takvu slobodu ispred brda veša", kaže Sanja (32).

Reakcija 5 - Praznina na mestu onog mi

Mi idemo u restoran. Mi smo videli taj film. Mi idemo na more. Šta sada kada više nema tog mi, kako povratiti svoj identitet i uživati u životu bez vašeg drugog ja? Prijatelji se menjaju, kao i vaše navike, i zato morate da ponovo nađete svoje mesto, da se izborite samogućom krizom identiteta.

"U poslednjim fazama braka supružnici ističu u prvi plan sve ono što im nedostaje u vezi, a nakon razvoda postaju svesni svega što su imali a nisu primećivali u istoj toj vezi", kažu psiholozi. Između ostalog, može da vam se desi da iznenada spoznate da su vaši prijatelji uglavnom zajednički. Kad je reč o prijateljima, nekadašnji zajednički teško nalaze način da ostanu u dobrim odnosima sa oba supružnika. Često izbegavaju da komentarišu novonastalu situaciju, a kolege sa posla se po pravilu distanciraju od privatnih komentara, pa je rezultat svega toga gubitak vitalne podrške u vreme kada je razvedena osoba najranjivija.

"Kada sam se razvela morala sam da se podsetim šta ja želim i šta ja volim. Navikla sam da radim sve po dogovoru i da nalazim stvari koje nas oboje zanimaju. U početku je bilo teško, ali onda sam osetila veliku slobodu kada sam shvatila da sada mogu da radim stvari koje samo ja želim. I volim!", kaže Vera D.

REAKCIJA 6 - Ponovo zabavljanje: užasavajuće, ali i obećavajuće

Upoznati muškarca koji vam odgovara je u svakom slučaju teško, ali situacija u kojoj se nalazi razvedena žena to ume da učini još težim. Posle prekida svake veze teško je navići se na pomisao da će neko ponovo ući u vaš život. Strah od ponovnog vezivanja i eventualnog povređivanja često ume da sputa pokušaje da se opustite i upoznate nove muškarce.

Osoba posle razvoda ima poljuljano samopouzdanje i gubi svest o vrednostima koje poseduje. Starosno doba kada dolazi do razvoda braka takođe nije zanemarljiv faktor. Što je osoba mlađa, lakše će sebi pružiti novu priliku. Takođe, ukoliko je brak trajao kratko, supružnici koji su se razišli lakše će se odlučiti na novu vezu. Navikli ste na intimnost koju ste mislili da ćete deliti sa svojim mužem do kraja života i često vas oprez, a i strah od stigme kao razvedene žene, sprečava da se opustite i uživate u novostečenoj slobodi.

PROČITAJTE JOŠ: Koliko razvod braka zaista boli

Međutim, ne zaboravite da sada imate veliku prednost: znate tačno šta želite i ne želite od muškarca i naoružani ste nezamenljivim iskustvom. Naučil ste nešto iz svojih grešaka, i kada budete naišli na muškarca koji je pravi za vas,sada ćete umeti da ga i prepoznate. Izdržite. Ako tako budete želeli i voleli.

Izvor: Cosmopolitan
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt