Srpski neurohirurg izveo neuronski bajpas u Americi: paralizovani pacijent prohodao

Ne postoji veća sreća nego na ovaj način obradovati ljude kojima je pomoć neophodna. Evo kako je to uradio naš neurohirurg Zoran Nenadić.

Srpski neurohirurg izveo neuronski bajpas u Americi: paralizovani pacijent prohodao Foto: Printskrin/Youtube

Srpski neurohirurg Zoran Nenadić koji živi u Kaliforniji uspeo je da Amerikancu (26) koji je usled saobraćajne nesreće pre pet godina ostao paralizovan, povrati moć hoda.

PROČITAJTE JOŠ: I pored invaliditeta, živim život punim plućima

Ovo je prvi slučaj da jedan paraplegičar koji je bio potpuno paralizovan od struka na dole usled povrede kičmene moždine, može samostalno da hoda.

Kako je objasnio Nenadić, ova procedura koja se zove "neuronski bajpas" generiše impulse iz mozga i izaziva pokret koji do sada nije bio moguć usled oštećenja kičmene moždine.

"Nakon uspešno obavljenog zahvata, mladić je mogao samostalno da korača tri metra što je veliki uspeh s obzirom da do juče nije imao osećaj u nogama" rekao je Nenadić i dodao da je sve u glavi.

"Čak i nakon godina paralize, mozak i dalje može da generiše snažne moždane talase koji se mogu iskoristiti za osnovno hodanje" objasnio je doktor.

Iako je ovaj Amerikanac i dalje daleko od potpune slobode kretanja, činjenica da može da pomera noge je sam po sebi veliki pomak. Za rekonektovanje nogu i mozga tim neurohirurga na čelu sa dr Nenadićem je koristio specijalnu kapu koja stimuliše nerve u mozgu.

Paralyzed man uses own brain power to walk againPublished: Thursday 24 September 2015 at 12am It is the first time...

Posted by Mutchalin Ple on Thursday, 24 September 2015

"Ovo je veliki uspeh, u daljem radu ćemo videti da li je ovo primenljivo i na druge pacijente" objasnio je doktor.

Pacijent je punih 19 nedelja učio kako se ponovo hoda. Kapa je povezana sa pojasom koji pacijent nosi oko struka i koji emituje impulse koji aktiviraju mišiće nogu.

Izvor: Newsweekbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt