ISKRENO PISMO IZ KLIMAKSA: brinite o sebi i spremno dočekajte menopauzu

"Budila bih se oko pola dva posle ponoći i prevrtala se do pet. Bila sam nenaspavana, ljutila se na kolege i sve mi je smetalo". Ovako započinje svoju ispovest čitateljka koja je želela da svoje klimaterične tegobe i iskustvo podeli sa nama...

Šta je menopauza?

To je prirodan proces u organizmu žene kao što su polno sazrevanje, trudnoća ili porođaj. Međutim, kod nekih od nas tok menopauze može da odstupi od norme i tada se više ili manje podnošljive „tegobe“ .

Svaka žena treba unapred da zna kakva je sve iznenađenja mogu sačekati u doba menopauze, a ovo je potpun spisak mogućih neprijatnosti: poremećaj menstrualnog ciklusa, navale toplote, znojenje, nesanica, glavobolja, nedostatak vazduha, vrtoglavica, ponekad u vidu iznenadnih napada pratećih šumom u ušima, lupanje srca, bol u predelu srca, promena arterijskog pritiska, probadanje u udovima ili prodrhtavanje udova, osećaj puzanja „mrava“ po koži, bolovi u mišićima i zglobovima, sevanje u krstima, nagle promene raspoloženja, razdražljivost, umora, napetost, nemir, stalna potištenost, zaboravnost, rasejanost, suvoća očiju, suvoća i svrab u vagini, učestali nagon za mokrenjem, smanjenje polnog nagona, povećanje telesne težine, pojava bora... 

O čemu govore simptomi?

Jedan od najtipičnijih i opštepoznatih simptoma menopauze su takozvane navale toplote.

To osećanje možemo opisati ovako: zamislite da su vas stavili u dobro zagrejanu rernu. Ako do napada vrućine dođe noću, posle nje se ne može brzo zaspati: ili se uzglavlje okreće kao živo, ili se rasplačeš, ili ti postane strašno hladno...

A još gore je kada navala toplote dođe danju: izdajnički pečati po licu, vratu i grudima kazuju ljudima u okolini sve o tvom nezavidnom stanju. Ovakvo stanje može isprovocirati šoljica kafe, uznemirenost, stres, telesni napor, bilo šta. 

Šta možemo uraditi?

Posle 40. godine, čak i ako se osećate sasvim dobro, potrudite se da u svoj život unesete neke korekcije: hranite se redovno i kvlaitetnije nego pre, povećajte fizičku aktivnost, odmarajte se, postarajte se da dobro spavate, ostavite pušenje.

Obavezno posećujte ginekologa jednom godišnje. Kada tegobe krenu, obavezno potražite savet lekara koji će vam verovatno prepisati hormonsku terapiju, ali to nikako ne znači da ne koristite proverene narodne i tradicionalne metode i lekove za borbu protiv klimateričnih tegoba.

Spremno dočekajte menopauzu

Danas sam srećna i zadovoljna žena koja ima 55 godina.

Nemam više nikakve probleme ni tegobe i dalje radim posao koji volim, družim se sa ljudima u čijem društvu uživam, srećna sam što nisam postala zlobna babuskera, već sam ostala optimistična i veselog duha.

Zato, uradite sve što možete da vas menopauza ne iznenadi, već je dočekajte spremno. U današnje vreme ima bezbroj načina koji će vam pomoći da uklonite neprijatne simptome, poboljšajte stanje zdravlja u celini, sačuvajte bodrost i privlačan izgled.

Više brinite o sebi, više volite sebe – onda će vas sigurno i drugi više voleti. Pozitivan stav i dobra volja privlače ljude kao magnet ", završava svoju ispovest naša čitateljka.

Izvor: Lisa
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt