Srećna ljubav - uspeh ili dar?

Životnog, ili bračnog partnera, nekada je bilo mnogo lakše pronaći, a jedan od razloga sigurno su bili i drugačiji motivi stupanja u brak. Koje su danas naše najčešće greške kada je u pitanju „potraga” za ljubavnim partnerom?

Srećna ljubav - uspeh ili dar? Foto: Shutterstock

Nekada je biti u braku i za muškarce i za žene bilo pitanje preživljavanja i produženja vrste. Polne uloge bile su jasno definisane - znalo se šta radi muškarac, a šta žena. U takvim okolnostima postojala je mnogo veća verovatnoća da će dvoje ljudi uspeti da se uklope i da funkcionišu zajedno. 

- Ljubav i bliskost kao faktori u braku su relativno novijeg datuma, i to je jedan od razloga što je danas teže pronaći partnera - naglašava naša sagovornica, psiholog Jelena Pantić. 

- Ono što u današnje vreme želimo da zadovoljimo u vezama su naše potrebe za ljubavlju, bliskošću i povezanošću, ali još smo u fazi razvoja u kojoj ne znamo šta sve to zapravo znači i kako se postiže. 

Još jedan razlog za poteškoće u pronalaženju ljubavnog partnera su i previsoka očekivanja od njega i od ljubavne veze. Mnogi su sami zato što očekuju da sretnu nekoga ko će ih voleti bezuslovno, onako kako se nikada nisu osećali voljeno. Naša sagovornica takođe navodi i da u takvoj situaciji očekujemo da partner nadoknadi ljubav koju nismo dobili od roditelja, da nam ta ljubav isceli sve rane, da nadoknadi sve nedostatke, i popuni osećaj praznine u životu.

Uverenje o tome da se „samo jednom ljubi” i da za svakoga postoji srodna duša, druga polovina sa kojom će se idealno uklopiti, takođe je jedan od uzroka neuspeha u potrazi za ljubavnim partnerom. 

- Idealan ljubavni partner ne postoji - kaže Jelena Pantić. - Ne postoji taj „neko” s kim je moguće savršeno se uklopiti i funkcionisati bez ikakvih trzavica. Neko je lepo rekao da je dobra ljubavna veza postignuće, a ne dar, i to je velika istina koja se često zaboravlja. Za funkcionisanje veze potrebno je ulagati vreme i energiju, obraćati pažnju na partnera, suočavati se sa problemima i nezadovoljstvima, komunicirati o njima i zajednički tragati za rešenjima i načinima da se problemi savladaju.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt