KAKO DA PROBUDITE U SEBI KREATIVNOST: saveti za razvijanje ideja i talenata

Stručnjaci vam savetuju kako da probudite kreativnost i razvijete talente, naročito sada kada vam je to najpotrebnije!

KAKO DA PROBUDITE U SEBI KREATIVNOST: saveti za razvijanje ideja i talenata Foto: Shutterstock
Korona virus NOVO!

Rađanje ideja nije lako, a u aktuelnom trenutku kreativnost je mnogima blokirana. Da li je kreativnost urođena ili, naprotiv, svako može da savlada tu veštinu – kao što tvrdi novinarka Bas Kast u nemačkom časopisu Brigitte.

„Kreativac – ili jesi ili nisi. To zvuči kao kliše. Lično ne mogu da se olako složim s tim fatalisitčkim stavom. Zato sam se poslednjih godina dosta bavila otkrivanjem šta se sve može učiniti da bi se kreativnost probudila i oslobodila. Posvetila sam tome stotine sati, posećivala istraživačke laboratorije, diskutovala s kognitivnim psiholozima i istraživačima moždanih funkcija, pa čak i sama učestvovala u eksperimentima da bih saznala šta je korisno a šta ne.

Ako bih na osnovu svega toga morala da izaberem neku strategiju, to bi bilo sledeće: svoj mozak najpre morate da šokirate. Šta pod tim mislim?

Čak 90 odsto naše svakodnevice sastoji se od rutinskih radnji, koje nam na neki način uljuljkuju mozak. Da bismo mogli rasterećeno i sveže da gledamo na svet, moramo dovesti sopstveni mozak u situaciju u kojoj ne zna kako da reaguje. Moramo mentalno izaći iz kalupa.

Takvo razdrmavanje podstiče mozak da misli na nov način, bez starih konvencija.  

Evo jednog primera: istraživački put naveo me je u rijaliti virtuelnu laboratoriju Univerziteta u Nimevegenu. Tamo se dobijaju specijalne naočare koje vas odvode u virtuelni svet. On  se sastoji od simuliranih stanja, kada istraživač isključuje zakone fizike. Recimo, neki predmet koji je oboren, ne pada na pod već ostaje da lebdi u vazduhu. Pokazalo se da osobe koje su tesitrane u ovako neobičnim uslovima, postižu bolje rezultate na testovima kreativnosti. Njihovo mišljenje je postalo daleko fleksibilnije.

Jedna od mojih omiljenih igara bila je na temu iskustva u inostranstvu. U nekoj stranoj zemlji, Japanu, na primer, treba da odete do zadatih virtuelnih vrata, gde ćete se suočiti s nečim neobičnim i nepoznatim. Dakle, nije slučajno što ljudi koji duže žive u stranim zemljama pokazuju bolje rezultate na testovima kreatvnosti.

Još jedan primer: istraživanja su pokazala da svi oni koji neguju kontakte van svog radnog okruženja imaju primetno bolje rezultate.

Moj savet za one koji žele da podstaknu rađanje novih ideja bio bi sledeći: prodrmajte mozak, razbudite ga, menjajte dnevnu rutinu, probajte da skuvate neko novo jelo, pročitajte knjigu iz oblasti koja vam nije bliska i, pre svega, okružite se onima koji ne razmišljaju na isti način kao vi“, otkriva nemačka novinarka Bas Kast.

Priredila: Ivana Martić / Izvor: Brigitte
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt