SINDROM PETRA PANA: muškarci kao večita deca

Oni su zabavni, duhoviti, šarmantni i lako ih je voleti. Ali, čim shvate da se od njih nešto očekuje, da ljubav podrazumeva i davanje a ne samo primanje, odmah se povlače

Verovatno najpoznatiji Petar Pan novijeg doba bio je pevač Majkl Džekson, koji je svoj ranč u Kaliforniji preuredio u zabavni park i dao mu naziv Nedodjija (Neverland), upravo po imaginarnoj zemlji Petra Pana u kojoj deca nikad ne odrastu.

sindrom-petra-pana-muskarci-kao-vecita-deca_2
U svojoj knjizi posvećenoj ovom sindromu, Kili navodi da se on najčešće javlja na početku zrelog doba kada muškarci počinju da dobijaju obaveze, da je češći u bogatijim porodicama i da postoji nekoliko faza njegovog razvoja:

Od 12. do 17. godine: Pojavljuju se prvi simptomi u vidu nesigurnosti, teskobe, neprihvatanja odgovornosti, usamljenosti i konflikata u pogledu seksualnosti.

Od 18. do 22. godine: Ispoljava se narcizam, ponekad praćen mizandrijom (patološka mržnja prema muškom polu) ili pak mizoginijom (patološka mržnja prema ženskom polu).

Od 23. do 25. godine: Muškarac se žali na nezadovoljstvo životom i nemogućnost prilagođavanja. Psiholozi ove probleme uglavnom tumače kao uobičajene za to životno doba, ali se iza njih često krije sindrom večitog dečaka, tvrdi Kili.

Od 26. do 30. godine: Počinje faza hroničnog ispoljavanja sindroma, uz tendenciju njegovog prikrivanja iza maske zrelosti.

Posle 45. godine: Odrastao muškarac svojim stilom života pokušava da vrati detinjstvo, uz osećaj krivice zbog izgubljenih godina. Depresija i teskoba postaju ozbiljnije kako se približava andropauzi.

Prema Kiliju, u životu većine muškaraca koji pate od ovog sindroma javlja se pet psihičkih stanja, koja postoje u svakoj fazi života, a posebno su izražena u periodima krize.

Emocionalna blokada

Muškarac ne izražava svoja osećanja, već se ona često pojavljuju u ekstremnom vidu, na primer, ljutnja izbija kao bes, radost kao histerija, razočaranje kao samosažaljenje. Tuga se može pojaviti u formi napadne, izveštačene radosti, infantilnih šala ili nervoznog smeha. Konačno, on gubi kontakt s vlastitim emocijama i više ne zna šta zaista oseća, tvrdi Kili.

Tekst: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa & Srećna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt