SINDROM PETRA PANA: muškarci kao večita deca

Oni su zabavni, duhoviti, šarmantni i lako ih je voleti. Ali, čim shvate da se od njih nešto očekuje, da ljubav podrazumeva i davanje a ne samo primanje, odmah se povlače

SINDROM PETRA PANA: muškarci kao večita deca Foto: Shutterstock

Muškarac sa sindromom Petra Pana zapravo je nezreo, što život s njima čini vrlo komplikovanim. U psihologiji, taj izraz se koristi za anksioznost uzrokovanu odrastanjem i željom da se ostane dete.

Treba razlikovati nostalgična osećanja prema detinjstvu od nepristajanja na odrastanje i sazrevanje, kao i sve što s tim dolazi, pre svega, odgovornost, kako prema drugima tako i prema sebi, kažu psiholozi.
Svi se rado sećamo detinjstva i poželimo ponekad da ponovo budemo deca, ali kada takve želje prerastu u opsesiju, onda govorimo o psihološkom problemu, koji je američki psiholog Den Kili prvi definisao 1983. u svom delu Sindrom Petra Pana, uz podnaslov Ljudi koji odbijaju da odrastu. U najkraćem, Kili opisuje ove osobe kao narcisoidne, emocionalno nezrele, društveno neodgovorne i zavisne.

Petar Pan je onaj ko izbegava obaveze, pritom lako daje obećanja ali ih ne ispunjava, i odbija da se emotivno vezuje na duže vreme. Stalno je u potrazi za „onom pravom” od koje očekuje bezuslovnu ljubav. Njegova ljubav, tvrdi Kili, po pravilu je površna, i čim shvati da je nekome zaista potreban, on beži. Neodgovorno se ponaša i u ostalim aspektima života, retko kad završava ono što započne, lako menja odluke, često ne uspeva da završi školovanje ili se seli sa fakulteta na fakultet. Šarmantan je i zabavan, ali ga retko ko shvata ozbiljno, što njega kao narcisa iritira, jer voli da mu se dive.

sindrom-petra-pana-muskarci-kao-vecita-deca_1

Kao i u popularnoj dečjoj priči s početka 20. veka iz pera škotskog pisca Džejmsa Metjua Barija, o dečaku koji može da leti i koji nikad ne stari, i u stvarnom životu savremenog Petra Pana neophodna je pažnja ozbiljne i odgovorne Vendi. Kili je kasnije u psihologiju uveo i sindrom Vendi, žene koja se prema partneru ponaša previše zaštitnički, čak majčinski. Međutim, čak i strpljiva Vendi teško ostvaruje stabilnu vezu s Petrom Panom. On u ženi ne traži majku koja će ga prevaspitati, već majku koja će ga obožavati. Ni druga junakinja iz priče, Zvončica neće dugo uz sebe zadržati Petra Pana, jer je slična njemu, površna i nestalna. Zato je ona za njega samo igračka i brzo će mu dosaditi.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt