9 vrsta ljubavi: ima li ljubavi bez zaljubljenosti

Mnogi ne razlikuju ljubav od zaljubljenosti, jer se oba osećanja doživljavaju na isti način - evo šta o različitim vrstama emocionalne vezanosti kaže psihoterapeut dr Zoran Milivojević.

9 vrsta ljubavi: ima li ljubavi bez zaljubljenosti Foto : Profimedia

Koliko god da čitamo o ljubavi, pričamo o njoj, razmišljamo, proživljavamo je ili priželjkujemo... ona je uvek donekle misteriozna, neotkrivena, nedostižna. Kada želimo da nam se dogodi, kada je čekamo i silno joj se nadamo, ili kada smo zaljubljeni želimo da to osećanje, to stanje, traje zauvek. Da, i to znamo, nijedna ljubav nije ista...

I tu različitost ne čine samo neke nijanse, već komponente. I kao što ih ima parfem, ima ih i ljubav, i upravo od njihovog sklada zavisi i vrsta ljubavi koju osećamo. I tako je kod svih... kada posmatramo i druge parove kako se ponašaju može se primetiti da ljubav ima razne oblike. A nešto više o njenim vrstama, o nužnim „sastojcima“ koji je određuju, načinu na koji volimo, govori psihijatar i porodični psihoterapeut dr Zoran Milivojević.

Danas smo zaboravili na pravo značenje izraza ljubav. Savremena psihologija ljubav izjednačava sa emocionalnim vezivanjem jedne osobe za neku drugu.

Pročitajte još: Kako se zaštititi od manipulatora: 4 saveta za osetljive osobe

To znači da je ona snažna emocionalna veza koja je postojana i stabilna tokom vremena. Prestanak ljubavi je uvek praćen snažnim emocijama, posebno osećanjem tuge koja znači proces emocionalnog razvezivanja.

Kada neku osobu zavolimo, ona nam postaje emocionalno važna. U tom smislu ima raznih vrsta ljubavi - prema deci, roditeljima, rođacima, prijateljima i, naravno, prema partneru koga smo izabrali i za koga smo se vezali. A ljubav se može objasniti i ovako:

  • Agape je grčki izraz za ljubav prema drugom čoveku. To je u stvari jedan prijateljski stav koji se pokazuje prema nepoznatom čoveku.
  • Karitas je izraz za ljubav iz milosrđa, dakle ljubav prema ljudima koji su u nekoj nevolji, koji teško žive, koji pate zbog bolesti, hendikepa ili oskudice.* Filia je grčka reč za ljubav i kao takva je obično složenica u različitim kovanicama.
  • Erotska ljubav je ona ljubav koja je dolazila od boga Erosa, a koju bismo mogli danas da izjednačimo sa zaljubljivanjem. Naime Eros je bio predstavljen kao dete sa povezom preko očiju koje je odapinjalo svoje strele na sve strane i tako dovodilo do toga da se pojavljuju sasvim neočekivane i nelogične zaljubljenosti.Danas se erotska ljubav odnosi na onu ljubav u kojoj postoji i komponenta seksualne privlačnosti.

Dr Milivojević komentariše i pojam „ljubav na prvi pogled“ i kaže da, iako stalno govorimo o njoj, takva ljubav, zapravo, ne postoji, jer je, u stvari, reč o zaljubljenosti.A razlikovanje ljubavi od zaljubljenosti, po njemu je veoma važno, naročito danas kada mnogi mladi ljudi biraju svoje partnere samo na osnovu zaljubljivanja.

Pročitajte još: Da li je vaš partner potpuno spreman za ljubav i brak: 13 znakova da je muškarac dostigao emocionalnu zrelost

To je osećanje koje se ubraja u ljubavna, iako je po svojim psihološkim mehanizmima različito od ljubavi. Mnogi ne razlikuju ljubav od zaljubljenosti, jer se oba osećanja doživljavaju na isti način, s tim što je zaljubljenost snažnija.

Mnogi pogrešno misle da je zaljubljenost prva, obavezna faza ljubavi. A iz nje se čak i retko kada rađa u ljubav, ona uglavnom prelazi u veće ili manje razočaranje. Zaljubljivanje je zapravo veoma nepouzdan način da se izabere partner.

Kada bi postojao recept za ljubav, koje bi bile njegove ključne komponente, odnosno osnovni sastojci?

U ljubavnoj vezi moguće je razlikovati nekoliko nužnih sastojaka. Po jednom od modela možemo da razlikujemo tri komponente - bliskost, strast u smislu seksualnosti i privrženost u smislu jake emocionalne povezanosti i pripadanja.

I ako uzmemo ove tri komponente možemo klasifikovati ljubavne veze na osnovu toga koja je komponenta najizražajnija, a koja najmanje. Smatra se da je za ostanak u vezi dobro da su dve komponente izražene, a u idealnom slučaju sve tri. Ako je samo jedna komponenta izražena, onda je malo verovatno da će ovakva veza opstati duže vreme.

PROČITAJTE KOJE VRSTE EMOCIONALNE VEZANOSTI RAZLIKUJEMO NA OSNOVU NJIH NA SLEDEĆOJ STRANI!
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt