KAKO DA IZBEGNETE SUKOBE NA POSLU: 7 tipova nepodnošljivih koleginica (PREPOZNAJTE I POBEDITE)

Tračara ili Gospođica Savršena? Koja koleginica vas najviše proganja? Evo kako da se spasete od svih toksičnih osoba na poslu!

Korona virus NOVO!
Ne postoji pojava koja će više pogoditi zlobnicu, nego činjenica da je ostavila utisak ljubazne osobe.

# Iritantna koleginica br. 4

Vaša "najbolja prijateljica"

Ona sedi za stolom pored vašeg i priča vam detalje iz svog života - o prevari dečka, zlobnoj cimerki - njen naporan monolog ne prestaje dok vi očajnički pokušavate da završite nedeljne obaveze. Ona vas neprestano zove na ručak ili na piće posle posla, a vama polako ponestaju izgovori...

Kako da izađete na kraj sa njom?

Ograničite njena očekivanja. Ne možete u potpunosti da eliminišete kontakt sa njom, ali možete da kontrolišete kada i koliko dugo ćete biti u društvu ovakve osobe. Kada vas sledeći put uhvati pored aparata za kafu i otpočne solilokvij o svom raskidu sa dečkom broj 37, recite joj: „To zvuči stvarno loše. Volela bih da mogu da ti poklonim svoju punu pažnju, ali sada nije trenutak. Mogle bismo da ručamo u petak i porazgovaramo na miru o svemu?“

# Iritantna koleginica br.5

Non-stop se žali

Kafa je ustajala. Šef je „mentol“. Viši menadžment, blago rečeno, nema pojma. I niko ne shvata koliko ona čini za ovu kompaniju. Vreme provedeno sa njom je ne samo mega depresivno - već šteti i vašem imidžu. Držite se podalje od one koja se žali jer nju u perspektivi čeka otkaz.

Ovakav tip saradnika najčešće prvi strada, kada se dešavaju spajanja kompanija ili kada novi direktor stupa na dužnost. Jednog dana ona će da kuka pogrešnoj osobi u vezi s pogrešnom stvari i odleteće. Ne dozvolite da vas povuče za sobom.

Kako da izađete na kraj sa njom?

Budite ono što ne može da podnese: optimista. Sledeći put kada počne da kuka, odgovorite frazom: „Hajde da posmatramo sa vedrije strane.“ Ili: „Mislim da Marija stvarno vredno radi i da joj je iskreno stalo do svojih zaposlenih.“ Vrlo brzo će napustiti mesto zbivanja. Potrudite se da shvati da od vas neće dobiti nikakvu potvrdu. Kada jednom shvati da kod vas njena priča ne prolazi, naći će drugu žrtvu za „davljenje“.

# Iritantna koleginica br. 6

Gospođica savršena

Ona pravi kolače i donosi ih na posao. Kada podnosi izveštaj, naslovi su označeni u boji, sve je lepo upakovano, po redu i u redu. Na sastancima je puna velikih ideja za nove projekte i inicijativa koje vaše odeljenje, kome vrlo nedostaje radna snaga, dovodi do tačke pucanja.

Kako da izađete na kraj sa njom?

Shvatite da ona verovatno nema nameru da kinji bilo koga ili kolegama natovari previše posla. Ona je prosto puna entuzijazma i želi da pokaže da je koristan timski igrač. Recite joj da, pored toga što cenite njenu posvećenost, ne bi bilo loše da o idejama za nove projekte diskutuje sa članovima tima, ili sa bilo kim ko će u stvari obaviti taj posao, pre nego što ih iznese na velikom sastanku.

Tako niko neće biti opterećen nerealnim rokovima, niti mora da se snalazi sa iznenadnim promenama rasporeda. I ne zaboravite da istaknete njene zasluge kada uspešno obavi posao. Moguće je da se ona obraća na velikim sastancima zato što se plaši da neće biti primećena i vrednovana za svoj doprinos koji daje. Ako se bude osećala sigurnije, opustiće se.

# Iritantna koleginica br. 7

Zabušant

Nije da ona ne radi baš ništa. Radi ona dosta toga. Ide u banku da plaća svoje račune, ide u kupovinu cipela, planira venčanje, jedino što ne radi baš mnogo posla u vezi sa kompanijom. Poseduje fascinantnu sposobnost izbegavanja posla, naoružana rečenicama: „Oh, trebalo bi da pričate sa Katarinom o tome, ona je pravi profesionalac.“ Ili: „Ti si tako dobro uradila poslednji projekat, pa sam pretpostavila da ćeš da budeš na čelu i ovog.“

Kako da izađete na kraj sa njom?

Za početak prestanite da je pokrivate. Čak i ako to znači da će na kratke staze trpeti vaši projekti ili vaše odeljenje u celini. Pokušajte da izdejstvujete od šefova postavljanje jasnih smernica ka podeli odgovornosti. Na primer, posvetite jedan deo sastanka za detaljnu podelu dužnosti među članovima tima. Ako ni to ne urodi plodom, obratite se nadređenima. Mi smo svi učeni da ne tužakamo, ali problem je u tome što na taj način ljudi koji bi trebalo da donose određene odluke ne dobijaju potrebne informacije. Ne morate da cinkarite, samo potražite savet. Spomenite usputno: „Imamo poteškoća da dobijemo rezultate od poslovanja za poslednji kvartal i nisam sigurna kako da postupim u vezi sa tim.“

I najvažnije, imajte na umu da zabušanti, kao i svi ostali toksični tipovi kolega, na kraju budu primećeni. I zato je najbolja strategija za pobedu da se fokusirate na sopstveno ponašanje. Za razliku od svoje porodice, vi nećete provesti ostatak života pored ovih ljudi. U najvećem broju slučajeva situacija će se promeniti. Oni će dobiti novi posao, ili ćete ga dobiti vi. Na duge staze, brinite o svojoj reputaciji.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt