Psiholozi savetuju: kako da steknete samopouzdanje i ostvarite svoje ciljeve

Nedostatak samopouzdanja u korenu je mnogih životnih problema... Ima i onih koji se naoko prikazuju zadovoljnima i samouverenima, pa čak i presamouverenima, ali kad ostanu sami, skidaju masku i tada su sasvim drukčiji...

Psiholozi savetuju: kako da steknete samopouzdanje i ostvarite svoje ciljeve Foto: Profimedia

Stručnjaci tvrde da su samopouzdanje i vera u sebe ključni su pojmovi za ostvarenje svakog životnog cilja! 

Ljudi s niskim stepenom samopouzdanja ne prekidaju nezdrave odnose, nezadovoljni su na poslu, a ipak ga ne menjaju, imaju problema sa zdravljem, večne su žrtve.

Nedostatak samopouzdanja u korenu je mnogih životnih problema. Verovatno ste i sami svesni mnogih posledica. Varijante su beskonačne. Ima i onih koji se naoko prikazuju zadovoljnima i samouverenima, pa čak i presamouverenima, ali kad ostanu sami, skidaju masku i tada su sasvim drukčiji.

Promena unutrašnje slike

Promena unutrašnje slike o sebi i zadržavanje zdravog pogleda na sebe i svet oko sebe zahteva rad na sebi. Potrebno je prvo pronaći izvore rušenja samopouzdanja (ili njegovog nepostojanja). Nisko samopouzdanje, strahovi i svaka negativna misao uzrok su nezadovoljstva i negativnih događaja u vašem životu.

VIŠE: Predivne krune od kane vraćaju samopouzdanje ženama koje su izgubile kosu (VIDEO)

Stručnjaci savetuju da pronađete uobičajene obrasce koji podupiru tu vašu „lošu” sliku o sebi. Odlučite da to promenite. Donošenje odluke o tome da ćemo promeniti loše navike, negativno ponašanje i uverenja koja ograničavaju važan je korak u ličnoj promeni. Ona nam potvrđuje spremnost da istrajemo u ostvarenju cilja, bez obzira na prepreke. A njih će biti! Omogućite svojoj kreativnosti i intuiciji da vam služe na tom putu promene. 

Učite korak po korak

Okružite se pozitivnim ljudima i ne dopustite da vas tuđa kritika zaustavi ili omete u ostvarivanju ciljeva. Kritikovanje nas ometa u postizanju boljih rezultata u životu. Takve ćete situacije lako prepoznati, a pogotovo ljude koji vas kritikuju. Omiljena im je reč 'ali'. „Lepa si, ali malo si se udebljala, zar ne?"

Budite otvoreni za ideje koje bi vam mogle pomoći i radite na svome samopouzdanju. Korak po korak, steći ćete samokontrolu menjajući tako „naučene" reakcije koje sabotiraju vašu sreću. Ali, najvažnije od svega: upoznajte sebe. Zavolite se i prihvatite svoje male nedostatke. Otkrićete da je svet predivno mesto, a vi njegov neizostavni deo.

Samopouzdanje je povezano sa samospoznajom... pročitajte na dugoj strani teksta!
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt