Kolike su šanse za brak sa našom srodnom dušom

Prava srodna duša je ogledalo, osoba koja ti pokazuje sve što te sputava, osoba koja te podstiče da promeniš svoj život nabolje, tvrdi autorka bestselera "Jedi, moli, voli" Elizabet Gilbert...

Kolike su šanse za brak sa našom srodnom dušom Foto: Facebook

"Ljudi misle da je srodna duša biće koje će im savršeno odgovarati i svi čeznu za njom. Ali prava srodna duša je ogledalo, osoba koja ti pokazuje sve što te sputava, osoba koja te podstiče da promeniš svoj život nabolje", tvrdi Elizabet Gilbert, autorka slavnog bestselera "Jedi, moli, voli".

Gostujući u emisiji Opre Vinfri 5. oktobra 2014. godine, popularna književnica rekla je da su, zapravo, male šanse da će se susret sa srodnom dušom završiti brakom.

"Takve su veze toliko intenzivne da jednostavno ne mogu opstati dugo", kaže Elizabet. "Prava srodna duša je verovatno najvažnija osoba koju ćeš ikada sresti, zato što će te mlatnuti o zid i probuditi te iz sna. Ali da doveka živiš sa srodnom dušom? Nema šanse. Previše je bolno. Srodne duše ti uđu u život samo da bi skinule još jedan sloj tebe a onda opet nestanu. Zahvali bogu na tome", objašnjava Elizabet.

Srodna duša iz Elizabetinog realnog života je Brazilac Hoze (u knjizi mu je ime Filipe). Nakon razvoda, naime, krenula je na put kako bi otkrila novu sebe, a posle Italije i Indije, stigla je i do Balija gde je upoznala Hozea. Kada se to dogodilo, kaže Elizabet, naučila je i šta znači termin "srodna duša". Hoze je u njenom životu i ostao (venčanje je opisano u knjizi "Committed: A Love story", objavljenoj 1. februara 2011. godine), ali ona kaže da se to verovatno mnogima neće desiti.

"To nije izmišljeni lik o kojem maštarimo, to je neko pred i sa kim smo spokojni, potpuno svoji, i kome možemo biti zahvalni čak i uz prvu jutarnju kafu na samom prisustvu. A nekada, pošto nas promene, naše srodne duše ipak moraju otići iz našeg života, i tako nam dozvoliti da nastavimo pravo dalje samo svojim putem, samo srećniji, i drugačiji", kaže autorka.

Tekst: M.G.

Izvor: Lovesensa.rs
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt