SVE VAŽNIJA ZAŠTITA DECE OD KORONA VIRUSA: mali procenat teških bolesti i retki smrtni slučajevi ne smeju biti razlog za opuštanje

SVE VAŽNIJA ZAŠTITA DECE OD KORONA VIRUSA: mali procenat teških bolesti i retki smrtni slučajevi ne smeju biti razlog za opuštanje
Korona virus NOVO!

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da roditelji treba da pripreme decu da se zaštite od korona virusa, piše CNBC a prenosi Lepa&Srećna.

Premda su sve analize na početku epidemije govorile da su deca u daleko manjoj opasnosti od odraslih, jedna studija pokazuje da i bebe i vrlo mala deca mogu da ponekad razviju vrlo teške simptome.

Ta studija je objavljena u stručnom časopisu "Pedijatrija" 18. marta 2020. godine, a na nju je upozorila dr Marija Van Kerkhov, šef SZO jedinice za nove bolesti i zoonoze.

Ova studija je analizirala 2143 slučaja dece kod koje se sumnjalo ili je ustanovljeno prisustvo virusa COVID-19.

Više od 90 odsto dece je bilo bez ikakvih simptoma, ali je 6 odsto dece došlo u teško ili čak kritično stanje. U poređenju sa 18,5 odsto odraslih kod kojih je korona virus izazvao teško oboljenje, to deluje kao mali procenat.

Međutim, stručnjaci podsećaju da su deca i vrlo opasni kao nosioci infekcije i da je to, takođe, razlog da budu što više zaštićeni.

Veoma je važno da i deca smanje sve socijalne kontakte i da što više vremena provode u kući a da napolju borave samo pod kontrolom roditelja.

Pri tome, i na otvorenom treba zabraniti deci prilazak drugim osobama na manje od 2 metra. Poželjno je da deca nose maske kad god su u zatvorenom prostoru u kojem je moguć bliži kontakt sa drugim ljudima. Obratite pažnju na činjenicu da su maske za odrasle obično prevelike za dete pa je namestite što bolje i opomenite dete da je ne dodiruje prstima. 

Izbegavajte da vodite dete u bilo kakvu kupovinu, po prodavnicama, nemojte mu dozvoliti da dodiruje robu po rafovima.
Posebno vodite računa da dete ne gura prste u usta i ne gricka nokte.

Roditelji moraju hitno i uporno razvijati stroge higijenske navike kod dece. Sterilizacija "svega i svačega" oko deteta se ne preporučuje, jer se time uništavaju i mnoge "dobre" bakterije. Takođe, ako nešto morate da dezinfikujete u prostoru u kojem će boraviti dete, obavezno dobro provetrite prostoriju, ne koristite previše hemikalija i isperite ih prema uputstvu za upotrebu.

Važnije od dezinfekcije je učenje deteta da redovno i pravilno pere ruke toplom vodom i sapunom. Naučite dete da je 20 sekundi - koliko treba prati ruke sapunicom - ono vreme koje je potrebno da otpeva pesmicu "Danas nam je divan dan". 

Učinite higijenske rituale detetu zabavnim i uobičajenim, postupajte smireno i objasnite detetu kakvi su rizici - u skladu sa njegovim uzrastom.

Mlađoj deci nemojte dozvoliti da se okupljaju u većim grupama - po kućama ili na stepeništima zgrada - kako je to primećeno po Beogradu u vreme policijskog časa.

Tinejdžerima takođe skrenite pažnju na obavezu socijalnog distanciranja. 

Smrt devojčice stare 12 godina u Belgiji, 31. marta 2020. godine uznemirila je ceo svet, a još su svi uzdrmani i vešću da je u Portugalu preminuo 14-godišnji dečak. 

Prošlog vikenda, u američkoj državi Ilinois, objavljena je vest da je preminula beba mlađa od godinu dana, pozitivna na korona virus. Međutim, uzrok smrti se i dalje istražuje. U medicinskim izveštajima iz Kine zabeležen je jedan smrtni slučaj desetomesečne bebe i fatalan ishod bolesti kod 14-godišnjeg dečaka. 

I dalje se naglašava da je veliki procenat dece prošao bez ikakvih simptoma, a i zaražene bebe se uglavnom dobro oporavljaju.

Nedavna studija američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju koja je uključila 2500 pacijenata pokazala je da nije bilo obolelih mlađih od 19 godina. Međutim, ipak je pokazala da osobe svih godina mogu ozbiljno da se razbole - više od trećine hospitalizovanih imali je između 20 i 54 godine.

Tekst: Lepa & Srećna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt