STRAH OD DEDA MRAZA: šta da radite ako se dete plaši Deda Mraza

Strah od Deda Mraza je uobičajen i normalan za decu uzrasta od dve do sedam godina, ali uvek ima i izuzetaka.

STRAH OD DEDA MRAZA: šta da radite ako se dete plaši Deda Mraza Foto: Shutterstock

Zimski praznici su vreme za idilične porodične trenutke, međutim, ako se vaš mališan plaši Deda Mraza, to može izazvati neprijatnosti celoj porodici. Poslušajte naše savete i pomozite detetu da prevaziđe svoj strah, a onda se zajedno prepustite prazničnoj čaroliji.

Razumite osećanja dece ako se boje Deda Mraza

Deda Mraz za odrasle predstavlja bezopasan simbol radosti i magije koju donose praznici. Međutim, strah je uobičajen i normalan za decu uzrasta od dve do sedam godina, ali uvek ima i izuzetaka.

Važno je sagledati situaciju iz perspektive mališana, oni se mogu plašiti njegove bele brade, rukavica ili crvenog odela. Takođe, deci je zastrašujuća i čenjenica da on sve zna - da li su oni bili dobri i poslušni ili nevaljali. I naravno, neka deca se plaše nepoznatih ljudi, a naročito ako treba da se fotografišu sedeći Deda Mrazu u krilu.

Ne žurite kad s detetom prilazite Deda Mrazu

Nemojte terati dete da razgovara ili prilazi Deda Mrazu na silu. Umesto toga, polako mu pomozite da se oseća prijatno u njegovoj blizini. Stručnjaci preporučuju da sa detetom iz daljine posmatrate drugu decu, brata, sestru ili drugare kako prilaze i slikaju se sa Deda Mrazom. Tako postupite nekoliko puta i moguće je da će dete početi polako da mu se približava ili mu maše.

Pričajte često o Deda Mrazu

Neka vaše dete bude uzbuđeno zbog praznika i Deda Mraza i pre praznične sezone, kako bi imalo osećaj da je u poznatom okruženju. Pričajte priču o veselom deki koji deci iz celog sveta donosi poklone, i podelite svoje sećanja iz detinjstva na Deda Mraza. Pogledajte crtane filmove sa novogodišnjom tematikom, a možete poslati pismo sa željama deteta na Severni pol.

Ne forsirajte i ne kažnjavajte dete ako se plaši Deda Mraza

Najgore što možete da uradite je da prisiljavate dete da sedi u krilu Deda Mraza zbog fotografisanja, tako ćete samo pogoršati situaciju.

Prihvatite to kao trenutnu fazu u razvoju deteta i da će je vremenom prevazići. Možete svakako pokušati sledeće godine.

Nemojte kažnjavati dete ili mu stvarati osećaj krivice zbog straha od Deda Mraza. Izbegavajte omalovažavanje i pretnje, već prihvatite njegova osećanja i uverite ga da je pored vas na sigurnom.

Razgovarajte sa Deda Mrazom

Budite Mrazov pomoćnik kako bi mu dete lakše prišlo. Neka vaš suprug ili neki drugi član porodice odvuče pažnju vašem mališanu, dok vi razgovarate sa Deda Mrazom.

Objasnite mu da se dete plaši i nagovestite kako da ga opusti i da mu se približi. Kažite mu ime vašeg kućnog ljubimca ili omiljenu igračku, kako bi Deda Mraz to iskoristio u razgovoru sa detetom.

Tekst: Milena Nonković

Izvor: Yumama

 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt