MLADE VIOLINISTKINJE TIJANA NIKOLIĆ I JANA JAKOVLJEVIĆ SU UZOR SVIMA KOJI VOLE MUZIKU: zahvaljujući ljubavi prema violini i muzici one nižu uspehe!

Mlade violinistkinje Tijana Nikolić i Jana Jakovljević sanjaju velike snove, nižu uspehe na takmičenjima i već godinama sviraju u Dečjoj filharmoniji!

MLADE VIOLINISTKINJE TIJANA NIKOLIĆ I JANA JAKOVLJEVIĆ SU UZOR SVIMA KOJI VOLE MUZIKU: zahvaljujući ljubavi prema violini i muzici one nižu uspehe! Vladimir Šporčić

Muzika najlepših nota čini njihov život. Već s prvim pokretima gudala sve postaje magija, i dok mi uživamo slušajući, one otplove u neke svoje misli, daleke i široke. Tijana Nikolić i Jana Jakovljević, mlade i uspešne violinistkinje, solistkinje su Dečje filharmonije, koje iza sebe već imaju nagrade s domaćih i međunarodnih takmičenja.

Jana je bila na važnoj audiciji u Londonu, a Tijana se kvalifikovala za republičko takmičenje. Vidno raspoložene i mladalački vesele, spontano su zasvirale kompoziciju koju zajedno izvode na koncertima, a kolega fotograf potrudio se da uhvati najbolji kadar. A svi zajedno uživali smo u magiji muzike.

mlade-violinistkinje-tijana-nikolic-i-jana-jakovljevic-su-uzor-svima-koji-vole-muziku-zahvaljujuci-ljubavi-prema-violini-i-muzici-one-nizu-uspehe_002

Tijana i Jana zaljubile su se u violinu još kao male, a s nama su podelile svoje snove, ispričale nam kako izgleda svirati pred hiljadama ljudi i nastupati rame uz rame s najboljim muzičarima u zemlji.
- Poželela samda sviram ovaj instrument slušajući jednu devojčicu u školi. Dopao mi se njen magičan zvuk, pa me je mama već sa šest godina odvela u muzičku školu. Rekli su mi da imam odličan sluh i da odmah mogu da krenem na časove. Tada sam se zaljubila u violinu i od tada, evo već deset godina, mi smo nerazdvojne - priča Tijana, koja je talenat nasledila od bake. Iako nije školovala glas, divno je pevala.

Tijanina mlađa koleginica Jana zavolela je violinu slušajući mamu kako svira. Mlade muzičarke veoma su vredne i ambiciozne. Svakodnevno se podrazumeva četiri sata vežbanja, a pre takmičenja i više. To ponekad zasmeta komšijama koje bi u to vreme htele da se odmaraju.
- Kada se spremamo za takmičenje, moramo da vežbamo i po šest sati, nekad i ceo dan, naravno, s pauzama. Razredna i nastavnici imaju puno razumevanja, oslobode me obaveza za to vreme, ali na kraju sve ipak mora da se nauči. Desi se da neke drugarice koje takođe idu u muzičku školu ne shvataju zašto ja vežbam više od njih jer one nisu navikle. Ponekad se naljute, ali ja se trudim da postignem sve: da vežbam, učim i da se družim - kaže Jana.

Naše sagovornice postale su članice Dečje filharmonije zahvaljujući velikom talentu i uspesima.
- Profesorka iz niže muzičke škole koja je zaposlena i u Beogradskoj filharmoniji odvela je nekoliko nas gudača u Dečju filharmoniju. Tako je sve počelo i evo već tri godine sam njihov član i koncert-majstor. Imala sam tremu jer je trebalo da pokažem svoje znanje pred najvećim muzičarima u zemlji. Međutim, tamo se trudimo da svi budemo kao jedan dobar tim. Nestaje barijera zbog godina, svi se lepo družimo i kroz muziku povezujemo - objašnajva Tijana, a Jana dodaje kako nema rivalstva, već ih sve spaja ljubav prema muzici.

mlade-violinistkinje-tijana-nikolic-i-jana-jakovljevic-su-uzor-svima-koji-vole-muziku-zahvaljujuci-ljubavi-prema-violini-i-muzici-one-nizu-uspehe_003

Iza njih je mnogo koncerata pred hiljadama ljudi, zahvaljujući kojima su stekle neophodno iskustvo i sigurnost. Saglasne su da ih publika nagradi najvećim aplauzom kad izvode Štrausov Radecki marš, jer je to jedna od najefektnijih kompozicija, koja publiku uvek diže na noge.
- Tu je i numera iz Pirata s Kariba, koja takođe izmami mnogo aplauza. Mi podjednako uživamo i u klasici i u zabavnim melodijama i trudimo se da u svakom trenutku uživamo na sceni. U početku smo imale tremu, meni se dešavalo da zaplačem pred izlazak na scenu, jer strahujem da negde ne pogrešim. Međutim, kad zasviram, ja se opustim i prepustim muzici - otkriva Jana, a Tijana dodaje kako se njih dve toliko dobro poznaju i uvežbane su, pa vešto priskaču jedna drugoj u pomoć ako zatreba.

Uspešne mlade muzičarke priželjkuju jednog dana solo karijeru.
- Volela bih da nakon srednje muzičke škole upišem Konzervatorijum u Rusiji i da nastupam kao solista širom sveta- priželjkuje Tijana, a Jana dodaje da bi volela da nastavi da se takmiči i svira na festivalima i koncertima.
A da su višestruko nadarene, pokazuju njihova interesovanja: Tijana piše poeziju, voli slikarstvo i fotografiju, zanima je i filmska režija, dok Jana voli da slika. Petak je u njihovim kalendarima rezervisan - obavezno idu na koncert Beogradske filharmonije, da uživaju u muzici za svoju dušu.

Izvor: Lepa&Srećna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt