OVO NIKAKO NE SMETE DA RADITE AKO IDETE NA LETOVANJE SA MALIM DETETOM: evo kako da se najbolje pripremite za putovanje sa bebom (SAVETI PEDIJATRA)

Evo kako da se pravilno pripremite za putovanje i da bezbdeno letujete sa malim detetom - saveti pedijatra!

Ishrana dece je posebno važna da bi letovanje prošlo bez problema.

-Ako beba sisa, to je odlično jer je mamino mleko uvek spremno, dostupno, sterilno i besplatno. Ako je na veštačkoj ishrani, uvek morate nositi specijalnu, flaširanu vodu za pripremu mleka i gotove kašice ako nemate mogućnosti da ih sami pripremite. To je posebno važno kada se odseda u hotelu – navodi dr Vujović.

PROČITAJTE JOŠ: Umirite bebu za 2 sekunde: ovaj trik pedijatra prekida plač novorođenčeta (VIDEO)

Bebe moraju i često da piju vodu, a ne da se čeka da je one traže.

-Na vama je da ponudite, a na njima je koliko će prihvatiti. Ishrana dece na moru mora da sadrži puno voća, voćnih sokova, barenog povrća, mesa. Ništa teško, masno, pohovano i lako kvarljivo – veli dr Vujović i dodaje da sendviči za put ili plažu nikako ne smeju da sadrže lako kvarljive namirnice – majonez, krem sir, pavlaku ili bilo koji drugi mlečni proizvod, samo suvo, eventualno neka pečenica ili komadić povrća.

A sad – plaža. Njome, najpre, s decom treba prošetati u cik zore. Naporno jeste, al mališanima će se višestuko isplatiti. A za decu, ipak, ništa nije teško.

-Sa decom treba prošetati duž morske obale oko pet, šest sati ujutru, kada je veliko isparenje joda, algi. To diže imunitet, sprečava infekcije, olakšava asmatičarima, čisti bronhije, pomaže deci koja imaju treći krajnik, probleme s ušima – ističe dr Vujović.

A kada se ide na plažu radi kupanja i uživanja, s decom je najbolje tamo biti do deset sati ujutru i od četiri sata posle podne.

-Beba ne sme direktno biti izložena suncu, mora da bude u debeloj hladovini. Mora imati šeširić, zaštitne naočare posebno namenjene bebama, biti u belom, pamučnom bodiću i peleni. Nikako ne sme gola da se spušta na pesak! Na svaka dva sata mazati je visokim faktorom zaštite - 50+ jer koža pamti sve- kaže dr Vujović i dodaje:

-Beba može da se kupa u moru ako je voda bistra, a treba je držati u naručju okrenutu licem prema onome ko je nosi. Prvo se potapaju nožice, kvasi lice, sedi se zajedno s njom u plićaku kako bi se adaprirala jer joj je to šok, nešto novo i u neku ruku strašno.

Bilo bi dobro, objašnjava dr Vujović, i oblačiti joj posebnu pelenu za kupanje, koja se skida po izlasku iz vode, kada joj se genitalije ispiraju slatkom vodom i kada se oblači pelena ili kupaće gaćice. Male bebe mogu biti i u bazenčiću napunjenom morskom vodom i ispod suncobrana.

Srećan put i bezbrižno letovanje!

Izvor: Kurir
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt