NAJLEPŠA STARA SRPSKA IMENA ZA DEČAKE: 10 tradicionalnih muških imena na koja su roditelji u Srbiji zaboravili

Na ova tradicionalna imena roditelji u Srbiji su zaboravili i sada važe nova moderna pravila, međutim kada pročitate njihovu simboliku poželećete da baš jedno od njih date svom mališanu!

NAJLEPŠA STARA SRPSKA IMENA ZA DEČAKE: 10 tradicionalnih muških imena na koja su roditelji u Srbiji zaboravili Foto: Shutterstock

Postoje neka muška imena koja su pre nekoliko decenija bila vrlo popularna, ali ih danas roditelji vrlo retko daju mališanima. Ipak, ovih 10 retro imena zaslužuju opet da budu popularna...

PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTO VILIJAM I KEJT MIDLTON STALNO KLEČE KAD SE OBRAĆAJU DECI

1. Janko

Ime je nastalo od grčke reči ioannikios, što znači 'nosilac svete blagodati' ili 'u milosti Jehovinoj'. Janko je zapravo naziv od milja za Jana, imena koje je opet izvedeno od imena Ivan.

2. Milutin

Ovo lepo starinsko ime slovenskog porekla potiče od prideva "mio". Varijacija ovog imena su Milo, Miloš, Milun, Milojko.

3. Ivica

Naziv od milja za Ivana, što na hebrejskom znači 'Bog je milostiv', s vremenom je postao ime za sebe. Ime je došlo preko grčke i latinske verzije, a originalno je u hebrejskom jeziku Johanan (Jehohanan), sastavljeno od Jahveh (Bog) i hanan (milostiv).

4. Zlatko

Ime nastalo od imenice 'zlato', zbog čega jako dobro dočarava koliko roditeljima znači njihov sinčić kada mu daju ime Zlatko. Ovo ime poseduje neku posebnu blagost i mekoću i baš zbog toga želimo da vrati staru slavu.

Koja još divna stara imena za dečake postoje - pročitajte OVDE!
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt