Srbija: Nova pravila za pismene zadatke u srednjim školama

Uz obaveznu najavu na oglasnoj tabli i Internet stranici škole, pismeni zadaci biće dodatno ograničeni

Srbija: Nova pravila za pismene zadatke u srednjim školama Foto: Profimedia

Nastavnici u srednjim školama uskoro će imati obavezu da pismene zadatke, koji su četiri puta godišnje, najavljuju na oglasnoj tabli i internet strani škole, moraće da se na nivou odeljenske zajednice dogovaraju da ne daju više od tri pismena nedeljno, a ocenjivaće se ne samo usmeno odgovaranje „pred tablom“ i pismeni zadaci već i druge aktivnosti.

Naime, ovo će biti neke od odredbi novog Pravilnika o ocenjivanju u srednjim školama, koji nije menjan 16 godina, a koji bi trebalo da bude objavljen početkom oktobra 2015. godine.

Međutim, jedna od novina jeste i to što ubuduće neće biti poklanjanja ocena od odeljenskog veća zarad boljeg uspeha, što je do sada bila praksa.

- Učenje, ali i ocenjivanje, moraju da budu kontinuirani. Ne ocenjuje se samo usmeno pokazano znanje i znanje na pismenim i kontrolnim vežbama, već i učešće u interdisciplinarnim projektima, praktičnim, zajedničkim radovima - rekla je Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete, i dodala da će se ubuduće sve te aktivnosti beležiti u pedagošku dokumentaciju i kad nastavnik bude ocenjivao učenika, u evidenciji će imati rezultate raznovrsnih aktivnosti učenika i na osnovu toga upisivati ocenu u dnevnik.

Kada su u pitanju 45-minutni pismeni zadaci, kako je objasnila Markovićeva, nastavnici će morati da ih najave blagovremeno, a đaci će moći da imaju samo jedan pismeni zadatak dnevno. 

Izvor: Kurir
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt