Manje mesta za đake u popularnim školama: više muke za upis u gimnaziju

Trend da se masovno upisuju medicinske, pravne i ekonomske škole posledica je toga što roditelji žele da im dete ima zvanje u rukama, pa posle neka ide na fakultet, objasnio je ministar prosvete dr Srđan Verbić...

Manje mesta za đake u popularnim školama: više muke za upis u gimnaziju Foto: Profimedia

U juna 2015. godine mali maturanti moraće više da se pomuče da upišu četvorogodišnje smerove i gimnazije.

Ministar prosvete dr Srđan Vrbić je najavio i mogućnost uvođenja praga znanja za upis u srednje škole, ali ne od ove godine.

U 2014. godini bilo je 12 odsto više slobodnih mesta nego potencijalnih učenika. Zbog toga su mnogi zanati ostali bez đaka, a gimnazije upisivali i loši učenici.

"Svako novo odeljenje košta budžet dva miliona dinara godišnje. Zbog toga ćemo da budemo veoma racionalni i već za dve do tri nedelje objavićemo tačan broj odeljenja, koji će biti smanjen u odnosu na 2014. godinu", rekao je ministar Verbić na sastanku sa predstavnicima privatnog obrazovanja u Uniji poslodavaca Srbije.

"Imamo škole koje su previše popularne i u njima je prevelika gužva, dok mnoge druge škole ostaju sa polupraznim odeljenjima. Profili se gase jer za njih nema učenika."

VIŠE: Šta da radite ako dete ima izražen strah od škole

Verbić je rekao da prosvetni sistem mora danas da školuje kadrove koji će Srbiji biti potrebni 2020. godine. Objasnio je da će ubuduće na lokalnom nivou biti razvijani planovi koje kadrove treba školovati. Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, ocenio je da se investitori često žale da, kada otvore fabriku u nekom gradu, ne mogu da nađu radnike određenih profila.

Trend da se masovno upisuju medicinske, pravne i ekonomske škole, objasnio je Verbić, posledica je toga što roditelji žele da im dete ima zvanje u rukama, pa posle neka ide na fakultet. Zato su, naveo je Verbić, u školskoj 2014 / 15 školskoj godine Pravni fakultet upiso je 64 maturanta medicinskih škola.

"Sistem u kojem iz svake škole može da se ide na bilo koji fakultet je neefikasan. Zato je važno da bude uvedena i velika matura, koja bi trebalo da se polaže od 2019.", zaključio je Verbić.

VIŠE: Da li znate koja je najstarija škola u Srbiji

Na početku školske 2014 / 15 godine gimnazije su upisavali i đaci sa dovoljnim uspehom, naveo je ministar Verbić. Na četvorogodišnje školovanje upisala su se i dva đaka sa prosekom manjim od 2,0. Bile su im zaključene sve dvojke i jedinica iz vladanja.

Tekst: I. Mićević

Izvor: Novosti
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt