Baštovanski priručnik: Zelena salata od A do Š (SETVA, SORTE, ZAŠTITA)

Meki i hrskavi listovi obeležja su ranih sorti zelene salate. Da li ćete sejati ili saditi omiljene tradicionalne ili nove aromaticne sorte, izbor je na vama…

Baštovanski priručnik: Zelena salata od A do Š (SETVA, SORTE, ZAŠTITA) Foto: Shutterstock

Tipični za mnoge tradicionalne salate jesu nežni listovi svetlucajuće površine i puterastog ukusa. Zato se neke vrste s pravom nazivaju „puterice“. Za razliku od sorti s reckavim i tvrdim listovima, glavice puterica brzo venu posle berbe. Ako ih imate u leji, pri ruci, to ni ne igra neku važnu ulogu. Jer, sveže vitamine možete da unesete na trpezarijski sto neposredno pre obroka.

Rane sorte iz leje poput „Maikönig“ uzgajaju se više od 100 godina i dan-danas su omiljene kod hobibaštovana. To isto važi i za sortu „Merveille des quatre Saisons“ („Čudo Četiri godišnja doba“), izuzetno ukusnu sortu puterice, koju je 1880. godine jedan francuski trgovac semenom izbacio na tržište.

PROČITAJTE JOŠ: Nova strast za baštovane: crni paradajz je zdraviji od crvenog

Kod gajenja novih sorti dugo su otpornost na plamenjaču i zahtevi tržišta bili u prvom planu. Rezultat je bila „salata za sve vremenske uslove“ sa žilavim i debelim listovima. Na svu sreću, ponovo su i obični i uzgajivači organske salate stavili u prvi plan ukus i hrskavost listova.

Sorte za ranu setvu poput „Rolando“ uzgajaju se na svetlom mestu s maksimalnom temperaturom od 18°C. Kod toplijih pretkultura seme slabije klija ili uopšte ne proklija. Seme prekrijte slojem od maksimalno 0,5 cm veoma usitnjene zemlje. Od kraja marta salatu možete da sejete direktno u leju. Rastojanje između redova treba da bude 25-30 cm. Prija joj humusno zemljište bogato ilovačom i krečnjakom. Rane sorte formiraju uglavnom male glavice, zato je dovoljno da biljčice u redovima rasađujete na rastojanju od 25 cm.

Letnjim salatama potrebno je malo više prostora. Onaj ko do jeseni želi da bere svežu salatu iz sopstvene leje, treba uvek da seje novu kada klijanci prethodno posađene formiraju  prve listiće.

PROČITAJTE JOŠ: Vasabino: aromatično lisnato povrće

Za letnje uzgajanje izaberite sorte koje podnose visoku temperaturu i one koje kasnije formiraju glavice poput sorte „Brauner Trotzkopf “. Ova tradicionalna sorta takođe se uspešno uzgaja više od jednog veka i još 1879. godine prkosila je suncu svojim glavicama. Od novih sorti otpornost na visoku temperaturu pokazala je sorta „Tician“. 

Od trenutka setve do berbe prođe 8-14 nedelja. U glavnoj fazi rasta veoma je važno da se biljke redovno i ravnomerno zalivaju. Nedostatak hranljivih materija vidljiv je po tvrdim listovima. Određena količina komposta u pripremi leje za sadnju u principu je dovoljna da se zadovolji potrebna količina kalijuma. Uzgajivači organskog povrća dodaju gavez đubrivo, koje se svakih 14 dana dodaje u vodu za zalivanje.

Na sledećoj strani pročitajte kako da zaštite mladu salatu od vremenskih neprilika i životinja... 




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta