Orezivanje trešnje

Ovo listopadno drvo ima vrlo glatku koru drveta dok su mu listovi jednostavni, ovalni i široki, mat zelene boje. Trešnja cveta rano u proleće, u isto vreme kad stablo i olista. Savetuje se redovno orezivanje jer, u suprotnom, vitalnost opada tokom godina.

Orezivanje trešnje Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Krošnja trešnje najčešće se oblikuju kotlasto. Novije sorte kalemljene na slabo bujnim podlogama mogu da se formiraju kao tanko vretenasto drvo. Njemu je dovoljna površina od četiri kvadratna metra. Važno je redovno orezivanje, u suprotnom vitalnost i rodnost opadaju tokom godina.

Prilikom kupovine mladog stabla vodite računa o tome da vodilica bude jaka i prava. Cilj redovnog godišnjeg proređivanja jeste da se dobije forma jele s pravilno raspoređenim bočnim granama koje rastu horizontalno i koje počinju da rastu iznad 60 cm visine stabla.

Sve grane koji rastu ispod treba odseći u osnovi. Pored toga potrebno je ukloniti i sve suviše guste bočne grane. Formiranje konkurentnih grana sprečićete ako na grančicama ostavite samo temeni (vršni) pupoljak. Otkinite od tri do pet pupoljaka koji se nalaze ispod. Jednogodišnje grane nikada ne skraćujte jer se na njima obrazuju cvetni pupoljci. Pogledajte skicu u galeriji ispod teksta.




slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta