PROIZVODNJA JAGODE U SRBIJI: evo kako se neguju i gaje, a kada se isplati ulaganje u sadnju jagoda

Evo kada počinje sezona nege i "sređivanja" jagoda i do kada traje!

Supružnici Jokić ovih dana, radno. Šišaju jagode, prihranjuju i rasađuju nove sadnice. Oboje su zaposleni pa im je proizvodnja jagoda dopunski posao.

„Sve se može postići, samo je važna dobra organizacija i spremnost za dodatni napor. Početkom ove godine smo postavili jedan plastenik površine 150 m2. Do kraja godine se nadamo da ćemo uspeti još dva takva da postavimo. Jagode u plasteniku su već cvetale pa prvu berbu očekujemo već oko 15 aprila. Nadamo se dobroj sezoni“, dodaje Aleksandra.

PROIZVODNJA JAGODE U SRBIJI: evo kako se neguju i gaje, a kada se isplati ulaganje u sadnju jagoda

Jokići godišnje proizvedu između dve i tri tone jagoda. Kažu da su njihove jagode već postale prepoznatljive po kvalitetu pa se stare mušterije već raspituju kada će početi prodaja.

„Važno je znati kad i sa čime ih prehranjivati ali i sačuvati od bolesti, ako je godina kišovita. Većinom koristimo prirodne, biljne preparate koji se koriste i u organskoj proizvodnji. Nemamo uslova za organsku proizvodnju jagoda, ali možemo da se pohvalimo da naše jagode slobodno možete da pojedete bez prethodnog pranja. Strogo se vodi računa o karenci, jer ih i naša deca jedu direktno iz zasada“, tvrdi naš domaćin.

Jokići su nedavno otpočeli i prodaju sadnica jer kako kažu to im je još jedna zarada, a potražnje uvek ima.

Izvor: Top press
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta