PROIZVODNJA JAGODE U SRBIJI: evo kako se neguju i gaje, a kada se isplati ulaganje u sadnju jagoda

Evo kada počinje sezona nege i "sređivanja" jagoda i do kada traje!

PROIZVODNJA JAGODE U SRBIJI: evo kako se neguju i gaje, a kada se isplati ulaganje u sadnju jagoda Foto: Shutterstock

Mladi bračni par Aleksandar i Aleksandra Jokić iz Topole započeli su na svom porodičnom imanju proizvodnju jagoda 2016. godine.

Za ovu voćnu vrstu su se odlučili iz razloga što je to prvo voće koje stiže kod nas i što na maloj površini može da se gaji puno sadnica. To je prema njihovim rečima ekonomična proizvodnja jer uložen novac se ubrzo vrati. Prvi plodovi iz njihovog uzgoja očekuju se polovinom aprila 2019. godine.

„Gajimo jagodu sortu Alba na površini od 50 ari, trenutno imamo oko 13.000 sadnica. Mi imamo na otvorenom oko 12.000 sadnica dok je u plasteniku oko 1000. To je jagoda koja daje plodove vrhunskog kvaliteta. Jagode su jedino voće kod nas koje zahteva stalnu negu, šišanje, prihranjivanje, zalivanje i prskanje skoro tokom cele godine. Sezona „sređivanja“ jagoda počinje početkom marta i završava se u novembru, pred mrazeve. Jeste to veliki posao ali je unosan. Ulaganja su velika, pogotovo ako je kvalitet preči od kvantiteta, kao što je to slučaj kod nas“, rekao je Aleksandar Jokić.

Alba je sorta koju odlikuje izuzetna krupnoća i slast ploda, izražena crvena boja i težina koja je oko 70 grama. Ipak, problem Jokićima predstavlja otkup i nedostatak radne snage u vreme berbe.

„Otkupljivači tvrde da je Alba suviše osetljiva za transport u daleke zemlje kao što je Rusija, pa ne žele da rizikuju. S druge strane, odličnu saradnju smo prošle godine uspostavili sa hladnjačom u Brestoviku. Verujem da je saradnja tek počela i da ćemo i u buduće praviti dogovore. Sami radimo sve ali berbu ne možemo da stignemo pa jedino tada angažujemo radnike kojih je sve manje pa smo zbog toga po malo u problemu. Cena jagode stalno varira. Početna cena je oko 400 dinara po kilogramu, to su ove iz plastenika koje stižu u aprilu. Kako pristižu i one na otvorenom, cena pada. Ipak, na kraju sezone, prosečna cena bude oko 170 dinara što i nije tako loše“, ističe Jokić.

Na sledećoj strani saznajte šta još porodica Jokić prodaje pored plodova jagode...
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta