KAKO SE SADE DUNJE: kako odabrati kvalitetne sadnice i izvršiti dobru pripremu zemljišta (SAVETI)

Ako želite dobar rod i zdrave sadnice, važno je da sledite ove stručne savete prilikom sadnje dunja!

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kvalitetna osnovna priprema zemljišta glavni je preduslov za dobro primanje sadnica i rast voćaka. Za podizanje zasada dunje, kako objašnjava savetodavka iz PSSS Jagodina Ivana Gligorijević, potrebno je obaviti rigolovanje zemljišta na dubinu do 50-60 centimetara, s tim da u pojedinim slučajevima, dubina rigolovanja može biti i veća. Rigolovanjem se narušava mikrobiološka ravnoteža, ali se istovremeno aktiviraju velike količine inertnog zemljišta. Plodniji površinski sloj zemljišta prevrtanjem dospeva u zonu gde će se razvijati korenov sistem mlade voćke. Zemljište na taj način postaje rastresito sa povoljnim vazdušno-vodnim i toplotnim režimom. U rigolovanim zemljištima organska đubriva se brže razlaž, a takođe je i bolja konzervacija vlage od atmosferskih padavina.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI JE GAJENJE DUNJA UNOSAN POSAO: koliko treba uložiti u voćnjak dunja u Srbiji

Povoljni efekti postižu se i podrivanjem zemljišta. Tom merom se utiče na rastresanje dubljih, nepropusnih slojeva zemljišta čime se poboljšava vazdušni režim i vodni kapacitet. Podrivači mogu biti snabdeveni i dodatkom za krtičnu drenažu ili depozitorima za unošenje mineralnih đubriva u dublje slojeve zemljišta. Podrivanje je efikasan, ali jeftiniji način pripreme zemljišta za sadnju od klasičnog rigolovanja. Na zemljištima težeg mehaničkog sastava potrebno je kombinovati podrivanje sa rigolovanjem.

Najpovoljniji način pripreme zemljišta za dunju je kombinacija podrivanja i dubljeg oranja. Podrivanje zemljišta radi se na dubini od oko 60 centimetara. Posle meliorativnih mera (rasturanja krečnjaka, stajnjaka i drugih mineralnih đubriva), obavlja se dublje oranje na 30-40 centimetara. Za jesenju sadnju rigolovanje ili podrivanje treba obaviti u proleće, a za prolećnu u ranu jesen. Cilj pomenutih mera je da se do momenta sadnje zemljište dobro usitni, slegne i poravna. Fina priprema rigolovanog zemljišta obavlja se mašinama za površinsku obradu. Treba napomenuti da se ta operacija preduzima po suvom vremenu, to jest kada je zemljište dobro prosušeno, da se površinski sloj ne bi previše sabijao. Ukoliko je zbog ranije duboke obrade, zemljište dobro poravnano, a korovi nisu počeli da niču, ta operacija može da izostane.

Kliknite OVDE da saznate kako da odaberete kvalitetne sadnice!

1 2 next

Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
​Tajna modnog uspeha Megan Markl

Savršena odeća Megan Markl rezultat je jednostavnih pravila modnog izbora. Evo kako se razvijao...
MALA MACA JE PRIŠLA OGROMNOM PITBULU! O ne, počela je da mu grize šapu! Njegova reakcija će vas iznenaditi (VIDEO)

Zamislite situaciju, opasni pas i mala mačka zajedno. Strašne slike vam prolaze kroz...
PRESLATKO I POTPUNO NEVEROVATNO! Papagaj čuva i uspavljuje bebu! (VIDEO)

Roditelji su često na pravim mukama kada treba da uspavaju bebu. Posebno ako se budi noću i...
NE BACAJTE ŠTAPIĆE OD SLADOLEDA! Uz malo truda možete od njih napraviti originalnu stvar u kući! (VIDEO)

Ako štapić od sladoleda nije osvojio nagradu, većina vas će ga baciti u đubre, zar ne? Ipak, ti...
SVAKO BI SE MENJAO SA OVIM PRASETOM! Doneli mu bazen, pa sad sreći nema kraja! (VIDEO)

Svi znamo da se prasići rado valjaju po blatu, ali ko kaže da se ne bi još više obradovali...