SRBI SU POLUDELI ZA OVIM BIZNISOM! KAKO DA SUŠITE VOĆE I ZARADITE PUNO NOVCA: evo koliko treba da uložite i kako da vam se posao isplati

Sušenje voća u Srbiji postaje sve unosniji posao, a evo kolika su ulaganja i zarade!

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Radišu Mirića (41) iz Lopatnja kod Osečine ne brine cena sirove šljive jer on zna unapred da će ceo rod sa tri hektara pod voćem završiti u sušari. Brine ga samo kad ne rodi.

Bude i loših godina u Podgorini, ali poznati voćarski kraj sa milion stabala šljive retko izda. Ako je cena sirove „kraljice voća“ niska, osuši sve što ne ode za rakiju. A onda može da čeka kupce.

"Ako godina nije kao prošla, onda se isplati sušiti. Mada, ja sam i prošle godine sušio, ali nisam imao tako veliko zaradu. Mada, nisam ni izgubio. Činjenica je da sa voćem ume da bude problem na tržištu jer nema zagarantovane cene i otkupa, zato sušenje ima svoje prednosti. Tada ne mora da se žuri sa prodajom. Ja godinama sušim šljivu i onda prodajem", kaže Radiša. 

Tako rade mnogi u Podgorini. Polovina godišnje proizvodnje suve šljive u Srbiji - oko 3.000 tona proizvede se ovde. Trećina srpske proizvodnje završi na stranom tržištu. Prema podacima Zavoda za statistiku, kupci ovog tradicionalnog srpskog proizvoda su iz Hrvatske, ali i Turske, Holandije, Nemačke, Češke, Rusije...

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA PRAVILNO SUŠITE ŠLJIVE: branje, izbor sorti, skladištenje i pakovanje (SAVETI)

Za jedan kilogram suve šljive potrebno je četiri kilograma sirove. Od pratećih troškova tu su energenti i radna snaga.

 "Ako je sirova šljiva 12 dinara, kao ove godine, a suva deset puta skuplja, logično je da se isplati. U kilogram suve staje četiri kilograma sirove šljive, a to je negde oko 50 dinara. Od jednog vagona (tona) ja dobijem 300 kilograma i potrošim kubik drva tokom danonoćnog sušenja. Tako da može duplo više da se zaradi, ako se ne računa radna snaa", kaže Mirić. napominjujući da je zarada višestruka ako se suši šljiva bez koštice. Takav proizvod na tržištu je duplo skuplji, a samo je početno ulaganje veće.

Od izvoza suve šljive u 2013. godini Srbija je prihodovala više od dva miliona evra. U Osečini ima 160 mini sušara i 27 intrustrijskih tunela za sušenje šljive. Kada od roda zemlja "poplavi", a otkupna cena bude ponižavajuće niska, kao ove godine, kada je za samo godinu dana sa rekordnih 45 srozala na između 10 i 15 dinara za kilogram madžerke i čačanske lepotice, Radiša primenjuje plan B. Tada sva količina nacionalne voćke završi na lesama u sušari. 

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i da saznate kolika su ulaganja u opremu!

1 2 next

Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
​Tajna modnog uspeha Megan Markl

Savršena odeća Megan Markl rezultat je jednostavnih pravila modnog izbora. Evo kako se razvijao...
MALA MACA JE PRIŠLA OGROMNOM PITBULU! O ne, počela je da mu grize šapu! Njegova reakcija će vas iznenaditi (VIDEO)

Zamislite situaciju, opasni pas i mala mačka zajedno. Strašne slike vam prolaze kroz...
PRESLATKO I POTPUNO NEVEROVATNO! Papagaj čuva i uspavljuje bebu! (VIDEO)

Roditelji su često na pravim mukama kada treba da uspavaju bebu. Posebno ako se budi noću i...
NE BACAJTE ŠTAPIĆE OD SLADOLEDA! Uz malo truda možete od njih napraviti originalnu stvar u kući! (VIDEO)

Ako štapić od sladoleda nije osvojio nagradu, većina vas će ga baciti u đubre, zar ne? Ipak, ti...
SVAKO BI SE MENJAO SA OVIM PRASETOM! Doneli mu bazen, pa sad sreći nema kraja! (VIDEO)

Svi znamo da se prasići rado valjaju po blatu, ali ko kaže da se ne bi još više obradovali...