KOLIKO IMA PESTICIDA NA RAZNIM SORTAMA VOĆA I POVRĆA: gde se zadržavaju hemikalije i kako da ih operete

Ukoliko se pesticidi primenjuju stručno i vodi računa o karenci, sa povrćem i voćem nema problema!

- Kajsija se pesticidima tretira svega nekoliko puta i prilično je bezbedna. Isti je slučaj sa šljivom, s tom razlikom što se ona ipak malo više tretira u odnosu na kajsiju i to relativno blizu berbe. Ipak, ukoliko se proizvođači pridržavaju uputstava, građani ne treba da brinu – smatra dr Stević.

Sa povrćem je mnogo drugačija situacija, a najrizičnija vrsta u kojoj bi se mogli naći ostaci pesticida je zelena salata i to zato što se prska neposredno pre berbe.

- Zelena salata svakako spada u rizičnu grupu zbog kratkog vegetacionog perioda. Za četrdesetak dana kod salate se primeni veći broj tretiranja, što znači da manje vremena prolazi od tretiranja do berbe - napominje dr Stević.

Naš sagovornik kaže da ukupan broj tretiranja voća i povrća ne određuje i štetne rizike, već da su važniji vegetacioni period i stručnost primene pesticida.

PROČITAJTE JOŠ: JAGODE ILI JABUKE - OTKRIVENO KOJE VOĆE IMA VIŠE OTROVA U SEBI: evo koje voće se najviše prska opasnim hemikalijama

Kako ističe, ukoliko se pesticidi primenjuju stručno, neće biti problema ni sa jednom vrstom.

Pesticidi su prema mišljenju stručnjaka najštetniji za decu, a pojedine studije pokazale su da pesticidi deci mogu da naškode u rastu i razvoju, prouzrokuju da deca budu rođena sa nedostacima, te da mogu da izazvati astmu, pa čak i rak.

Međutim, isti stručnjaci tvrde da otklanjanje pesticida nije toliko teško. Oni preporučuju da se voće i povrće pod mlazom vode pere najkraće 30 sekundi i dodaju da nestanku pesticida doprinosi i kuvanje povrća, a jedno od nedavnih rešenja za koje naučnici tvrde da je dobro jeste pranje voća i povrća u rastvoru vode i sode bikarbone.

Tekst: Zlatko Čonkaš

Izvor: Blic
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta