OVO POVRĆE MOŽETE DA GAJITE NA TERASI: super rešenje ako nemate baštu ili veliko dvorište (SAVETI)

Baštovanstvo na terasi zahteva manje posla i truda od onog u bašti.

OVO POVRĆE MOŽETE DA GAJITE NA TERASI: super rešenje ako nemate baštu ili veliko dvorište (SAVETI) Foto: Shutterstock

Ne morate da imate veliku baštu da biste imali sveže povrće na dohvat ruke. Čak ne morate uopšte da je imate.

Baštovanstvo u stanu manje je zahtevno od onog u bašti. Manje zemljišta zahteva i manje briga, a jedino na šta morate da svakodnevno obratite pažnju je zalivanje. Dobrobit za vas i porodicu? Berete plodove čim sazru, i uživate u vašem omiljenom jelu.

Razvojem koncepta urbanog baštovanstva smanjuje se zagađenje u gradovima.

U saksijama možete da gajite gotovo sve vrste biljaka, jestive ili ukrasne, višegodišnje ili jednogodišnje.

PROČITAJTE JOŠ: Rano povrće iz vašeg vrta: kako da napravite toplu leju u bašti

Uspešna setvu i sadnju:

1. Odaberite sorte koje je lako gajiti u saksijama

2. Zasadite povrće na vreme

3. Zaštititite povrće od vetra, bolesti, štetočina i drugih potencijalnih uzroka propadanja biljke.

4. Većina začinskih biljaka i lisnatog povrća uspešno raste u plitkim posudama, dok su za korenasto povrće potrebne posude široke od 15 do 30 cm i duboke oko 20 cm.

5. Nije poželjno da se koriste tamno obojene posude jer upijaju toplotu i time oštećuju biljke. Ne morate čak ni saksije da koristite za sadnju - biljke možete gajiti i u kantama ili starim posudama, od gline ili recikliranog materijala. Jedino što je bitno kod posuda jeste da moraju da imaju na dnu rupu za oceđivanje.

6. Za ovaj hobi vam ne treba mnogo novca, više se oslanjajte na vašu kreativnost. Crtajte, bojite po kantama ili saksijama - oslobodite svoju maštu i užvajte u baštovanstvu.

Šta treba da znate?

Stvaranje zdravog, plodnog zemljišta je nešto veći izazov u ograničenom saksijskom prostoru.

Iako nije u potpunosti moguće dobiti i uzgajati organsko povrće u saksijama, poželjno je držati se glavnih organskih načela pri proizvodnji, kao što je upotrebljavanje mineralnih đubriva, pesticida i upotreba organske, višenamenske zemlje.

Ne štedite na kvalitetu jer ovim biljkama treba najbolja nega.

Često zalivajte biljke tokom leta, a manje tokom zime - zalivajte zemlju, ali ne i lišće. Zimi prekrijte biljke i umotajte saksije ili ih unesite u stan.

Koncept urbanih bašta je jednostavan, kreativan i brzo postaje deo životnog stila koji vam se lako uvuče pod kožu.

Koje biljke možete gajiti na vašoj terasi?

Peršun

Ovaj začin se dodaje u mnoga jela, i sušen, i svež, a dobar je za umirenje živaca, ublažavanje bolova, otklanjanje nadutosti i čišćenje krvi.

Ako peršun gajite napolju, on će imati zadebljan koren, a ako ga gajite u zaštićenom prostoru, imaće fine listove. U plastenicima se gaji bez grejanja ali se mora pokriti agrotekstilom.

Najbolje rezultate daje ukoliko se proizvodi kontejnerski rasad ili rasad u saksijama. Zato ukrasite vaš dom i zasadite peršun u saksiji, a po potrebi berite njegove listove i dodajte ih u jelo.

Ljute papričice

Feferone veoma dobro podnose saksijski način proizvodnje. Ova višegodišnja biljka voli sunce i toplotu, te saksije držite na osunčanoj stani stana.

Kako ima velike zahteve za hranjivima, najbolje je da bude prva kultura kod promene zemlje u saksiji, kada unosite novi humus.

Seme sporo niče, te se preporučuje naklijavanje semena pre setve. Pomoćićete naklijavanju biljke tako što ćete seme staviti između vlažne hartije, gaze ili vate i držiti u vlazi i na temperaturi od oko 25°C.Tek kada seme krene da klija, stavite ga površinu zemlje i obavezno zalijte zemlju pre setve. Prekrijte seme slojem zemlje debljine 1-2 cm i ponovo ga zalijte. Kada naraste 10-15 cm počinje se sa prvim prihranjivanjem koje treba ponavljati na svake 2 nedelje.

Kako biste postigli uspešnu oplodnju i imali što veći broj plodova potrebno je da u vreme cvetanja blago protresti biljku. Prvi plodovi se mogu očekivati 2-3 meseca nakon klijanja biljke.

Ljute papričice začiniće vaše jelo, a veoma su dekorativnog izgleda.

Kliknite OVDE da pročitate koje još povrće možete da gajite na terasi!
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta