UKUSAN DOMAĆI PARADAJZ U VAŠOJ BAŠTI: kako se gaji organski paradajz, kad je vreme za setvu, koja đubriva i preparate za štetočine smete da koristite (SAVETI STRUČNJAKA + ORGANSKA BAŠTA)

Evo kako da gajite i negujete ukusan domaći paradajz u vašoj bašti bez upotrebe veštačkih đubriva i otrovnih preparata!

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Paradajz pripada familiji pomoćnica, vrlo popularno povrće, za ishranu se koriste zeleni ili zreli plodovi. Ova lepa i raskošna biljka u bašti traži toplo, osunčano mesto zaklonjeno od vetra. Može se gajiti u velikim posudama, saksijama, žardinjerama napolju, na tarasama a žbunaste sorte u visećim korpama.

Optimalna spoljna temperatura za nicanje i rast iznosi oko 25ºC i tada kotiledoni listići izbijaju za 4-6 dana. Paradajz je osetljiv na niske temperature i već na 0,5º C nastaju prva oštećenja a izdržava mraz od -2º C. Svim sortama najviše pogoduje plodno zemljište bogata organskim materijama, a bolje podnosi kisela nego alkalna zemljišta.

PROČITAJTE JOŠ: STARO DRVO IZ DVORIŠTA NAŠIH BAKA VRAĆA SE U MODU: kiseli ruj daje šarm dvorištu u svim godišnjim dobima

Paradajz za rast troši dosta hranljivih materija pa samim tim dolazi na prvo mesto u plodoredu a na istu leju može da se vrati tek posle četiri godine. Pri planiranju razmeštaja biljaka, leje sa paradajzom moraju biti udaljene od leja sa paprikom, krompirom, plavim patlidžanom i graškom. Paradajz se može rasaditi nakon što se iz bašte podignu rani grašak i kupus, crni luk i šargarepa. U mešovitoj setvi paradajz se kombinuje sa kupusom, nevenom, kadificom, bosiljkom, crnim lukom. Lepo se slaže i sa spanaćem, celerom, rotkvom i rotkvicama, salatom, šargarepom.

Paradajz se gaji iz rasada i setvom semena direktno u leje uz optimalnu temperaturu 21-24ºC . Ako se gaji rasad u toplom stakleniku/ plasteniku setvu početi u januaru. U hladnom stakleniku seme se seje u tople i mlake leje posle 20. februara, zatim pikira u kontejnere a rasađuje se od kraja aprila do početka juna. Leja na kojoj se rasađuje paradajz treba da bude dobro nađubrena stajnjakom (90-120 dana pre sađenja ili setve) ili kompostom i obrađena na 30-40 cm dubine. Ne treba žuriti sa rasađivanjem jer se biljke ne sade u hladnu zemlju. Rasad može da se sadi kroz crnu malč foliju na razmaku od 60-90 cm između redova i 30-40 cm između biljaka u redu. Između biljaka se sadi kupus, neven, celer itd.

Kada se gaji iz rasada paradajz razvija veliku lisnu masu i plitak koren pa se zbog toga biljke moraju redovno zalivati ili navodnjavati.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE SADE MALINE: 3 greške koje ne smete napraviti ako želite da malinjak lepo napreduje i dobro rodi (SAVETI)

Paradajz razvija plodove koji se stalno zameću i dozrevaju, pa se biljke đubre svakih 7-10 dana.Mogu se koristiti čvrsta organska (3-5 kg/ m kvadratnom komposta), mineralna đubriva prirodnog porekla i biljna tečna đubriva (kopriva, gavez). Nakon rasađivanja biljke se okopavaju i ogrću a paradajz se gaji zajedno sa kadificom, nevenom ikupusnjačama a oko se stavlja malč koji predstavlja izolacioni sloj.

Paradajz napadaju plamenjača, krompirova zlatica, lisne vaši,bela leptirasta vaš, stenice, grinje ... Preparati za suzbijanje štetočina su insekticidni sapun, BT preparati, nim ulje, prirodni piretrin itd. Berba počinje 60-80 dana posle rasađivanja a mogu se ostvariti prinosi od 3-10 kg/m².

Tekst: Ljiljana Vuksanović

Izvor: psss.rs


Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
PRESLATKO I POTPUNO NEVEROVATNO! Papagaj čuva i uspavljuje bebu! (VIDEO)

Roditelji su često na pravim mukama kada treba da uspavaju bebu. Posebno ako se budi noću i...
SVAKO BI SE MENJAO SA OVIM PRASETOM! Doneli mu bazen, pa sad sreći nema kraja! (VIDEO)

Svi znamo da se prasići rado valjaju po blatu, ali ko kaže da se ne bi još više obradovali...
NAJLAKŠE OVAKO: Za pola minuta oljuštite i isecite NAR! Otkrivamo vam TRIK (VIDEO)

Zbog vitamina koje sadrži u sebi i svih blagotvornih svojstava, nar se smatra izuzetno zdravim...
OPASNA I LJUTA LAVICA! Tek se okotila i ne da ocu ni da priviri mladuncima (VIDEO)

  Lavica Čoli se tek okotila i svaki pokušaj da mužjak Fili priđe mladuncima je...