Kako da gajite cveklu: sve o sadnji, berbi i upotrebi lekovite cvekle (UPUTSTVO + LEKOVITO DEJSTVO)

Cvekla se lako gaji i vrlo je lekovita, a evo kako da je negujete u svojoj bašti!

U prehrani se danas najviše koristi koren, za koji gotovo svako od nas zna da pomaže u lečenju anemije, a najveća iskoristivost vitamina i minerala je ukoliko je konzumiramo svežu. Pored konzumiranja u svežem stanju, cveklu kuvamo i kiselimo. Bogata je kalcijumom, fluorom, gvožđem, kalijumom, kobaltom i vitaminom B12.

PROČITAJTE JOŠ: VOĆKA KOJA DONOSI NOVAC, A NISU MALINE: od ovog voća može da se zaradi čak 30 000 evra u Srbiji 

Dobra je u jačanju imunog sistema organizma, deluje protivupalno, a dobro utiče na rad želudca, creva i žuči i regulisanju niskog krvnog pritiska.

Cveklu možete čuvati na hladnom i tamnom mestu, u vlažnom pesku, a možete je nakon kuvanja čuvati i u zamrzivaču i do 10 meseci.

Nekada se cvekla uzgajala isključivo zbog listova, koje mi danas najvećim delom odbacujemo, što je velika šteta. Listovi su dosta bogati gvožđem, magnezijumom, kalcijumom, kalijumom, manganom, i tako dalje. Pored minerala, ne izostaju ni vitamini: C, A, B, K i E, te folna kiselina.

Lišće je jako ukusno, pa ukoliko ste ljubitelj lisnatog povrća, naročito blitve i spanaća, lišće cvekle obavezno uvrstite u svoj redovni jelovnik. Možete ga koristiti i sirovo u salatama ili dodavati varivima.

Tekst: Tatjana Suhajček

Izvor: Agro klub
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta