UPOZNAJTE ZMAJEV DAH: Čili papričica je toliko ljuta da može da ubije!

Ova atraktivna papričica je napravljena za Izložbu cveća u Čelsiju. Niko nije očekivao da će paprika postati najljuća na svetu!

UPOZNAJTE ZMAJEV DAH: Čili papričica je toliko ljuta da može da ubije! Foto: Profimedia, Foto: Facebook

Majk Smit iz Sejnt Asafa, u Velsu, zapravo je nameravao da uzgaji ljutu papričicu atraktivnog izgleda, koju će predstaviti na Izložbi cveća u Čelsiju, ali je igrom slučaja stvorio najljuću papričicu na svetu.

PROČITAJTE JOŠ: Britanski farmer postaje milioner zahvaljujući crnom belom luku

Plod “Zmajevog daha” (Dragon’s Breath Chilli) od 2,48 miliona skovila (jedinica za ljutinu u paprici) znatno je nadmašio dosadašnjeg rekordera “Smrt iz Karoline” (Carolina Reaper) od 2,2 miliona skovila. Ilustracije radi, samo jedna kapljica ulja ove papričice osetila bi se u 2,48 miliona kapi vode.

Smit nikome ne savetuje da proba njegovu papričicu, koju je sam testirao na vrhu jezika. Tom prilikom je osetio jako pečenje, koje je vremenom bivalo sve intenzivnije.

Biljku je razvio u saradnji sa Univerzitetom Trent u Notingemu, gde naučnici ispituju primenu kapsaicina (supstance koja paprici daje ljutinu) u medicinske svrhe.

PROČITAJTE JOŠ: Priručnik za početnike: kako da odaberete povrće za vašu prvu baštu

Ukoliko biste pojeli celu papričicu “Zmajevog daha”, mogli biste da doživite anafilaktički šok, a sluzokoža jednjaka bi vam verovatno toliko otekla da bi zatvorila prolaz, upozoravaju naučnici.

Zbog toga što izaziva osećaj trnjenja, kapsaicin je često predmet istraživanja. Ulje koje se dobija od izuzetno ljutih papričica može da posluži za lokalnu anesteziju na koži. Zbog toga je alternativno rešenje za ljude koji su alergični na uobičajene anestetike.

Eksperimenti sa životinjima su pokazali da kapsaicin snižava pritisak, ali vreme kada će od ove supstance biti proizvodeni lekovi pripada budućnosti. Majk Smit, međutim, ima kratkoročan cilj: sa “Zmajevim dahom” će se takmičiti u kategoriji “biljka godine” i nada se da će pobediti.

Izvor: Blic
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta