Kada i kako se sadi crveni luk: sve o sadnji i izboru sorte crvenog luka (SAVETI)

Koje zemljište je najbolje za sadnju, kako posaditi i koju sortu crvenog luka treba da izaberete? Pročitajte korisne savete...

Kada i kako se sadi crveni luk: sve o sadnji i izboru sorte crvenog luka (SAVETI) Foto: Shutterstock

Period vegetacije crvenog luka Allium cepa traje od 90 do 180 dana, u zavisnosti od sorte i agrotehničkih uslova. Razlikujemo sorte koje su namenjene za potrošnju mladog luka, za svežu upotrebu i za čuvanje. Optimalna temperatura za rast i razvoj crvenog luka je između 12 i 25ºC.

Crveni luk je otporan na niske temperature. Mlade biljke mogu da izdrže kratkotrajne negativne temperature od -1ºC, dok su veće biljke otpornije i mogu da izdrže temperature od -3 do -5ºC. Minimalna temeratura za klijanje i nicanje luka je 2 do 3ºC.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da gajite bebi povrće: 4 prve prolećne salate koje možete uzgajati u kući

Sadnja crvenog luka

Zemljište

Sadnja crvenog luka se kod nas obavlja sadnjom arpadžika, a može da se gaji i iz semena i rasada. Ova kultura voli osunčane terene i može da se gaji na parcelama pod delimičnom senkom, ali ne podnosi potpunu senu. Parcele za setvu bi trebalo da su plodne, dobrih vodno - vazdušnih karakteristika, slabo kisele do neutralne ph reakcije zemljišta.

Na isto mesto dolazi tek četvrte godine. Sadi se posle kultura koje su pođubrene stajnjakom i koje ostavljaju nezakorovljene parcele. Dobri predusevi za crveni luk su: kupus, grašak, pasulj, tikvice i druge povrtarske vrste. Šargarepa je posebno dobra kao predusev, ali i kao združeni usev sa crvenim lukom, jer jedno drugo štite od napada štetočina.

Kada početi sa sadnjom?

Sadnja se obavlja tokom februara, marta i početkom aprila. Rana setva pogoduje dobrom rastu biljaka, formiranju glavica i izbegavanju oboljenja i štetočina, koje dovode do umanjenja prinosa i propadanja useva. Glavice mogu biti različite krupnoće: manje od 1cm, od 1 do 2 cm i preko 2cm.

Najbolje je za sadnju upotrebiti one srednje veličine. Sitnije daju manje glavice, a krupne češće formiraju cvet. Da bi se arpadžik dezinfikovao, može da se potopi u rastvor kalijum permanganata ili da se prvo potopi u toplu vodu (ne vruću) i odmah zatim da se potopi u hladnu vodu.

Način sadnje crvenog luka

Da bi se ubrzalo klijanje i nicanje, arpadžik se može umotati u mokru krpu i ostaviti tri dana. Tokom tog perioda se pokreće proces klijanja i takav luk se sadi.

Međuredni razmak se kreće od 15 cm do 25 cm, u zavisnosti od krupnoće glavica sorte koju smo posadili. Razmak u redu je od sedam do osam centimetara. Dubina sadnje se kreće do šest centimetara, a arpadžik bi trebalo da bude prekriven sa dva centimetra rastresite zemlje.

Najbolje je saditi u prethodno pripremljene rupice, koje smo napravili klinastom sadilicom ili kočićem, a ne utiskivanjem u zemljište. Potrebno je posuti ih drvenim pepelom, koji će delovati kao dezinfikciono sredstvo, kao zaštita od štetočina i kao đubrivo.

KOJE SORTE CRVENOG LUKA DA POSADITE? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI...
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta