Limun, limeta, kumkvat: koje citruse da izaberete i kako da ih negujete

Već i sam pogled na zelene krošnje u kojima vise žuti ili narandžasti plodovi otvoriće vam apetit. Ovde treba pridodati i opojno slatki miris cvetova, koji osvaja celu terasu u danima bez vetra.

Limun, limeta, kumkvat: koje citruse da izaberete i kako da ih negujete Foto: Shutterstock

Aromatični limun, kumkvat ili limeta iz vlastite bašte? Biljke iz porodice citrusa uzgajane u saksijama pomoći će da vam se ovaj san ostvari! Pri tom je branje svežih plodova samo lepa zanimacija. Već i sam pogled na zelene krošnje u kojima vise žuti ili narandžasti plodovi otvoriće vam apetit.  Ovde treba pridodati i opojno slatki miris cvetova, koji osvaja celu terasu u danima bez vetra. Ali ne mirišu samo beli, naizgled voštani, cvetovi. Listovi mnogih vrsta takođe šire osvežavajući miris kada se protrljaju između prstiju – proverite!

Na proputovanju kroz južne predele stabla limuna i pomorandži u baštama i plantažama pokazuju se u svojoj punoj raskoši. Sve te uspomene možete da oživite sadnjom ovih biljaka u saksije u vlastitoj bašti. Na taj način unećete  delić mediteranskog životnog stila. I u saksiji citrusi izgledaju kao niska stabla. Posebno atraktivne guste krošnje formiraju, na primer, mandarina, pomorandža, kumkvat i kalamondin. Alternativa su biljke koje se uzgajaju na špaliru. Njihovo orezivanje ipak zahteva malo iskustva. Po svojoj prirodi krošnje citrusa su dovoljno prozračne. 

PROČITAJTE JOŠ: Limun, mandarine i bazen: pogledajte raskošno dvorište Emine Jahović (FOTO)

Citrusi fasciniraju raznovrsnošću. Kome su važniji aromatični plodovi, trebalo bi da odabere limun i limetu. Njihove sorte uvek dozru, čak i onda kada tokom leta ne bude dovoljno sunčanih dana. Najbolji miris širi bergamot (Citrus bergamia). Njegova eterična ulja daju miris i čaju „Earl Grey”. Dok iz cvetova pomorandže nastaje svega nekoliko plodova, kod sorti sa sitnim plodovima kao što su kumkvat „Kucle” ili limeta „Pursha” plodova bude na stotine.  

Sunca nikad dovoljno citrusima. Zbog toga su najbolja staništa upravo ona okrenuta ka jugu. Ali neophodan je oprez: sada, u jeku leta, saksije treba da stavite u senku, da se koren ne bi suviše zagrejao. Tokom toplih dana treba da ih zalivate i u jutarnjim i u večernjim satima. Tada je potrebno dobro da zalijete busen. Sa sledećim zalivanjem sačekajte dok se zemlja potpuno ne osuši. Dugo se smatralo da je idealna meka kišnica, ali se to pokazalo pogrešnim. Pogodnija je voda srednje tvrdoće. Citruse treba da zalivate svake nedelje sve do kraja avgusta. Manje korekcije na krošnjama dozvoljene su vam u svako doba, ne samo u martu, kada treba da izvršite glavno orezivanje.

PROČITAJTE JOŠ: Čudesna kombinacija limuna i mandarine: kako da gajite limun "mejer"

Plodovi citrusa najukusniji su sveže ubrani, ali bude i druga čula: koriste ih kao dodatke napicima ili se od njih pravi ukusna marmelada, recimo, od kumkvata. Aromatični listovi kafir-limete (Citrus hystrix) sastavni su deo mnogih jela azijske kuhinje.  Za mirisni potpuri najbolja je činija s plodovima bergamota (Citrus bergamia). I kao ukras citrusi su uvek zanimljivi.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta