Neprolazna lepota žavornjaka: Delphinium raste i više od 1,5 metra

Žavornjak deluje ponosno zahvaljujući dugačkim cvastima koje se uzdižu ka letnjem nebu. Ova perena u junu i julu cveta u plavim nijansama, ali i u romantičnoj ružičastoj i elegantnoj beloj boji i daje lepe akcente u bašti.

Neprolazna lepota žavornjaka: Delphinium raste i više od 1,5 metra Foto: Shutterstock

Raznovrsnost sorti žavornjaka (Delphinium) je velika, a mnoge lepotice nose poetične nazive. Uzgajivač perena Karl Fester (1874–1970) iz Potsdam-Bornima, kojem i danas možemo da zahvalimo na mnogim otpornim sortama, poznat je i po svojoj kreativnosti prilikom davanja imena sortama.

Recimo, svetloplavu sortu s belim okcem nazvao je „Berghimmel” (planinsko nebo), plav središnji deo cveta inspirisao ga je da jednoj sorti da naziv „Zauber flöte” (čarobna frula), dok je sorta „Sternenhimmel” (zvezdano nebo) nazvana po tamnoplavoj boji latica.

Ljubitelju ove perene teško je da odabere samo nekoliko sorti u širokoj paleti boja. Ali ne samo to: on mora da se odluči i izmedju sorti koje imaju duži i kraći vek. Biljke koje kratko traju pre svega se ubrajaju u grupu tzv. Pacific-Hybrida koja se uzgaja u Americi, a tu spadaju ljubičasto-roze „Astolat” ili sorta belih polupunih cvetova „Galahad” –  obe su visoke izmedju 1,60 i 1,80 metara. Isto tako serija Magic-Fountain obećava samo kratko uživanje u njenom prisustvu u bašti od svega nekoliko godina.

Ove sorte karakteriše i to što su sa visinom od oko 80 cm vrlo stabilne, a obrazuju naročito velike cvetove koji su gusto grupisani u cvastima. Ko želi da svojoj leji podari nov izgled, pomoću kratkovečnog ali prelepog žavornjaka može da postigne znatne efekte. Niski varijateti čak su pogodni za saksije.

Dugovečni primerci najvećim delom spadaju u veliku grupu Delphinium- Elatum-Hybrida. U zavisnosti od sorte dostižu visinu do 1,80 m. Ukoliko je zemljište bogato hranljivim materijama, cvasti mogu da se formiraju i na još većoj visini. Pored starih i proverenih sorti, kao što je tamnoplavi „Finsteraarhorn”, postoje i nove sorte koje su vrlo zdrave i otporne.  Treba posebno istaći „Augenweide”: visoka je od 1,40 do 1,60 metara i u drugoj polovini juna ima cvetove dvobojnih latica, koje su u osnovi svetloplave sa tragovima prljavoroze.

Serija New-Millennium, koju je na scenu pre nekoliko godina postavio jedan novozelandski uzgajivač perena, takodje se ubraja u Elatum-Hybride i fascinira sve ljubitelje žavornjaka. Ova serija obuhvata više sorti sa krupnim, gusto rasporedjenim cvetovima. Snažne stabljike visine 1,60 m vrlo su stabilne. Za razliku od klasičnih Elatum-Hybrida, koji se po pravilu razmnožavaju putem reznica, žavornjak iz serije New-Millennium u rasadnicima se razmnožava iz semena. Otuda boja njegovih cvetova varira, pa oni mogu biti beli, roze, ljubičasti ili plavi.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta