Vesnici proleća medju perenama

Ukrasne trave različitih visina i boja učiniće vašu baštu atraktivnom tokom cele godine. U velikoj porodici perena postoje sorte koje najavljuju kraj duge zime i dolazak proleća. U rodu draba nalazi se više od 250 raznih varijeteta.

Vesnici proleća medju perenama Foto: Shutterstock

Dekorativne perene počinju da cvetaju odlaskom mrazeva i pojavom prvih sunčanih zraka. U rodu draba nalazi se preko 250 raznih varijeteta, kako jednogodišnjih tako i trajnica. Draba aizoides je trajnica veoma niskog rasta, visine oko 5 cm, a sa cvetovima je visoka oko 8 cm, poreklom je iz ”panije. Biljka je sa sivkastozelenim listovima sa bokorima žutih mirisnih cvetova. Cveta u martu i aprilu, sadi se na sunčanom mestu, osetljiva je na vlagu – zato treba dodati peska u baštensku zemlju. Malo se širi, svega 15-20 cm. Bela draba ili “Draba dedeana“ slična je sa žutoj drabi, jedino se razlikuje po boji cveta. Razmnožava se deobom bokora u proleće.

Iberis sempervirens je trajnica poreklom iz Španije, ali u rodu iberisa ima i jednogodišnjih vrsta. Veoma lako se gaji, sadi se na sunčanom ili polusenovitom mestu u propusnu baštensku zemlju. Biljka ima tamno zelene listove koji se u toku cvetanja u potpunosti prekriju belim cvetovima. Raste u visinu oko 15-20 cm, a širine je oko 40 do 50 cm. Zaliva se umereno, a razmnožava se užiljavanjem reznica u jesen. Idealna je za sađenje u kamenjaru i kombinovanje sa drabom i ostalim biljkama koje cvetaju u isto vreme.

Arabis ferdinandi-coburgi “Variegata“ dobila je ime po zemlji porekla – Arabije. Idealna je za kamenjare kao pokrivač tla. Cveta u proleće i rano leto. Arabis ferdinandi raste svega 1-3 cm u visinu, a kada procveta visoka je oko 20 cm. Cvetovi su bele boje i nalaze se na dugačkoj dršci. Skoro u potpunosti prekriju biljku. Listovi su šareni zeleno-beli. Ova biljka gaji se na sunčanom mestu u propusnoj zemlji sa umerenim zalivanjem. Razmnožava se deobom bokora.

Aubrieta x cultorum “Argenteovariegata“ kod nas je poznata kao aubrecija. To je zeljasta trajnica koja postoji u više varijeteta. Boje cvetova su plava, crvena i roze. Aubrieta x cultorum “Variegata“ je šarenolisna perena sa zeleno-belim listovima i plavom bojom cveta. Raste oko 10-15 cm u visinu i oko 25-30 cm u širinu. Sadi se na sunčanom mestu sa umerenim i redovnim zalivanjem. Zimzelena je, pa je i u toku zimskih meseci ukras kako u kamenjaru tako i u bašti. Može se razmnožavati iz semena, ali se ne dobijaju iste biljke kao biljka od koje je uzeto seme. Zato je najbolje i najlakše razdeliti bokor biljke u proleće ili jesen, kako bi se dobile nove biljke. 

Za biljke koje su niske i leže na zemlji kao draba, bitno je dobro odvodnjavanje da ne bi došlo do truljenja.

Perica Ilić,
vlasnik rasadnika “Ilić”
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta