Kako urediti usku i dugačku zelenu površinu

Dobro rešenje je "presecanje" na dva dela, između kojih je staza od lomljenih kamenih ploča. Na nju možete staviti žardinjere, malu fontanu ili nešto slično, što će biti u skladu sa postojećim ambijentom.

Kako urediti usku i dugačku zelenu površinu Foto: Shutterstock

Poštovana redakcijo,

Vaš sam verni čitalac. Časopis "Moja lepa bašta" mi se veoma dopada. Redovno ga kupujem i uživam u tekstovima i lepim fotografijama, sledeći savete koje dajete. Želela bih da mi vaš stručni saradnik Dragana Tucović – Baranac pomogne idejnim rešenjem oko sređivanja bašte.
Imam kompleks koji je sastavljen od kuće, zelenih površina i pomoćnih objekata. Pored kuće imam zelenu površinu koju bih htela da uredim. Nadam se da ćete mi pomoći u rešenju okućnice.

Mnogo pozdrava i uspeha u daljem radu,
Natalija

Gospođo Natalija,

Izuzetno mi se dopada Vaš kompleks, sastavljen od kuće, zelenih površina i pomoćnih objekata. U svemu tome vlada lep sklad. Jedan deo zelenih površina uz samu kuću uredili ste i naglasili da Vas interesuje uređenje ovog dela, koje Vam i predlažem.

U nekom od prethodnih brojeva časopisa "Moja lepa bašta", naglasila sam da je prilično teško dobro urediti dugačku, a usku površinu, kao što je ovde slučaj. Kod Vas sam zato pribegla, uslovno rečeno, "presecanju" ove površine na dva dela, između kojih je staza od lomljenih kamenih ploča, na koju možete staviti žardinjere, malu fontanu ili nešto slično, što će biti u skladu sa onim što već imate.

Cela površina je od susedne kuće zaklonjena živom ogradom od vatrenog trna, a prema travnjaku Vam predlažem sadnju zimzelenog, visokog šiblja – lovorvišnje. Prvi deo (ulaz) rešen je na reprezentativan način, dok sam Vam u drugom delu predvidela prostor za odmor (nastrešnica), koji je i zaklonjen. Prema Vašoj želji, u bašti dominiraju četinarske vrste.

Na pitanja odgovara: dipl. pejz. arh. Dragana Tucović–Baranac

Legenda:

Četinarsko drveće:

1. Centrus atlantica (kedar) 2. Picea omorica (omorika) 3. Picea pungens "glauca" (srebrna smrča) 3a. Juniperus squarocket

Lišćarsko drveće:

4. Tilia argentea (srebrnolisna lipa) 5. Prunus pissardii "atropurpurea" (crvena šljiva) 6. Betula alba (breza)

Zimzeleno šiblje:

7. Prunus laurocerasus (lovor višnja) 8. Piracantha coccinea (vatreni trn)

Lišćarsko šiblje:

9. Cornus alba "sibirica" (sibirski dren) 10. Hibiscus syriacus (sirijska ruža) 11. Berberis thumbergii "atropurpurea"

Četinarsko šiblje: 12. Juniperus horizontalis

Skraćenice:
S.C. - Sezonsko cveće, P. - Perene
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta